Advokát Para putoval do väzby, súd sa obáva ovplyvňovania svedkov (video+foto)

Slovensko Správy

2.5.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 2. mája 15:47

Obvinený advokát Marek Para bude pre hrozbu ovplyvňovania svedkov stíhaný väzobne. Rozhodol o tom v pondelok senát Najvyššieho súdu SR. Rozhodnutie je právoplatné.

Para skončil v kolúznej väzbe

Advokáta obvineného pre založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny Špecializovaný trestný súd v nedeľu 24. apríla nevzal do väzby a prepustil zo zadržania.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry pre obvineného žiadal väzbu z dôvodu obavy z možného ovplyvňovania svedkov, teda kolúznu väzbu.

Podľa verdiktu súdu však všetci dôležití svedkovia boli v predmetnom trestnom konaní už vypočutí. Prokurátor proti rozhodnutiu podal sťažnosť.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Najvyšší súd rozhodoval o väzbe pre advokáta Mareka Paru (fotografie)

Nezákonné rozhodnutie súdu

Podľa predsedu senátu NS SR Juraja Klimenta sa súd stotožnil s argumentom prokurátora, že v kauze, v ktorej je Para obvinený, je ešte potrebné vypočuť svedkov.

Niektorých, napríklad bývalých policajných funkcionárov Tibora Gašpara alebo Róberta Kaliňáka, pritom advokát v iných konaniach sám zastupuje. „Podľa sťažnostného súdu je potrebné vo veci vykonať aj ďalšie dôkazy,“ povedal Kliment.

Obhajca Mareka Paru Michal Mandzák pre médiá povedal, že pondelkové rozhodnutie súdu považuje za nezákonné. Obvinený mimo iného napríklad namietal zaujatosť predsedu senátu. Ten sa však z konania nevylúčil. „V tejto veci stopercentne podáme ústavnú sťažnosť,“ povedal.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Akcia Kaifáš

Mareka Paru zadržala Národná kriminálna agentúra v stredu 20. apríla v rámci akcie Kaifáš. Podľa orgánov činných v trestnom konaní sa mal podieľať na diskreditácii prokurátora Vasiľa Špirka.

Viac k témam: akcia Kaifáš, Kolúzna väzba, Obvinenie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, Väzba, Zločinecká skupina
Zdroj: Webnoviny.sk – Advokát Para putoval do väzby, súd sa obáva ovplyvňovania svedkov (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.