Ženy z Iránu si vďaka šampionátu v Katare plnia sen o návšteve zápasov

Futbal Šport

21.11.2022 (Webnoviny.sk) – Pre mnohé iránske ženy sú futbalové majstrovstvá sveta v Katare príležitosťou, ako sa dostať na zápasy. V domovine majú totiž zakázané navštevovať mužské stretnutia. Televízne stanice z celého sveta si tak v pondelňajšom dueli B-skupiny medzi Anglickom a Iránom všímali prítomnosť iránskych žien v hľadisku, ktorých bolo pomerne dosť.

Šanca v období protestov

„Nikdy v živote som sa nezúčastnila na futbalovom zápase, takže som musela využiť túto šancu,“ povedala 27-ročná iránska študentka medzinárodných vzťahov Mariam. Tvrdí, že vstupenka na zápas svetového šampionátu bola pre ňu mimoriadne vzácny darček. V rozhovore pre agentúru AP však odmietla uviesť svoje priezvisko zo strachu z vládnych represálií.

Turnaj v Katare sa začal v období, keď v Iráne už niekoľko týždňov trvajú protesty, pri ktorých dosiaľ podľa ľudskoprávnych skupín zahynulo po zásahoch bezpečnostných zložiek najmenej 419 ľudí. Nepokoje vypukli 17. septembra po smrti Mahsy Amíní. Tá zomrela 16. septembra v teheránskej nemocnici tri dni po tom, ako ju zatkla obávaná mravnostná polícia za údajné porušenie striktných predpisov týkajúcich sa nosenia hidžábu, na následky fyzického napadnutia vo väzbe.

Odvážne gesto

Mnohí iránski reprezentanti zo súčasného kádra podporili protesty a riskovali vylúčenie z nominácie na MS v Katare. Pred spomenutým pondelňajším duelom sa tak rozhodli pre odvážne gesto, keď odmietli spievať štátnu hymnu a v tichosti si iba vypočuli jej melódiu. Bola to forma protestu proti aktuálnym udalostiam v Iráne a boja za práva žien v tejto krajine. V 22. minúte duelu proti Anglicku zasa fanúšikovia začali skandovať meno Mahsy Amíní. Malo to symbolický nádych, keďže zomrela vo veku 22 rokov.

Viac k témam: Majstrovstvá sveta MS vo futbale 2022 v Katare
Zdroj: Webnoviny.sk – Ženy z Iránu si vďaka šampionátu v Katare plnia sen o návšteve zápasov © SITA Všetky práva vyhradené.