Vzpieračka Bojanka Kostovová bola opäť usvedčená z dopingu, nevyhla sa vysokému trestu

Ostatné športy Šport

30.9.2021 (Webnoviny.sk) – Niekdajšia svetová šampiónka vo vzpieraní Bojanka Kostovová dostala dištanc na osem rokov za doping. Dôvodom na vysoký trest je jej minulosť, keďže už v rokoch 2016 až 2018 si odpykala dištanc za požitie zakázaných látok.

Dvadsaťosemročná bulharská rodáčka, ktorá už dekádu reprezentuje Azerbajdžan, mala na aprílových ME pozitívny test na steroid stanozolol, keď v Moskve ovládla kategóriu do 59 kg.

Prišla o všetky výsledky

Kostovová už na OH 2012 v Londýne reprezentovala Azerbajdžan, pod piatimi kruhmi vtedy skončila piata. Okrem toho štyrikrát vyhrala ME a raz aj MS.

Keďže opakovaná analýza jej vzorky z OH 2012 bol pozitívna na turinabol, Kostovová prišla o všetky výsledky od Londýna až do roku 2016.

Do Tokia sa nedostala

V roku 2021 síce získala na ME zlato, no na OH v Tokiu neštartovala pre nedostatok relevantných výsledkov v kvalifikačnom období.

Medzinárodná testovacia agentúra (ITA) okrem Kostovovej prípadu vo štvrtok potvrdila, že kvôli dopingu pozastavila činnosť trom vzpieračom z Ruska vrátane dvojnásobného kontinentálneho šampióna Andreja Demanova.

Viac k témam: Doping
Zdroj: Webnoviny.sk – Vzpieračka Bojanka Kostovová bola opäť usvedčená z dopingu, nevyhla sa vysokému trestu © SITA Všetky práva vyhradené.