Vlhovej tréneri po zisku malého glóbusu nešetria chválou. Teraz pôjdeme po veľký cieľ, vraví Gemza

Ostatné športy Šport

12.1.2022 (Webnoviny.sk) – Sezóna najlepších zjazdových lyžiarok vo Svetovom pohári sa len prehupla do druhej polovice a Petra Vlhová už môže vo vitríne úspechov hľadať miesto pre ďalší malý glóbus.

Bude to už druhý slalomový a potvrdila ho druhým miestom v rakúskom Schladmingu v dostatočnom predstihu, keď do konca sezóny zostáva odjazdiť v najtočivejšej disciplíne ešte dvojo pretekov.

Petra využila hneď prvý pokus

„Máme za sebou sedem slalomov s bilanciou päť víťazstiev a dve druhé miesta. Je to fantastická bilancia a zároveň skvelý pocit. Pred Schladmingom sme vedeli, že máme tri pokusy na potvrdenie slalomového glóbusu. A Petra využila hneď ten prvý. Nervozita opadla a do zostávajúcich dvoch slalomov môžeme ísť naplno a v pohode,“ vravel asistent trénera Matej Gemza v rozhovore pre Zväz slovenského lyžovania (ZSL).

„Slalomový glóbus bol náš prvý sezónny cieľ a Petra to zvládla po siedmich pretekoch. Sme veľmi šťastní. Škoda len, že v Schladmingu sa jazdilo bez divákov. Ženy na mužskom kopci ukázali, že na to majú technicky aj mentálne. Chýbalo len podeliť sa o ten zážitok s fanúšikmi,“ zhodnotil hlavný tréner Vlhovej tímu Mauro Pini.

Čakajú ju rýchlostné disciplíny

Vlhovej suverenita v doterajších slalomoch SP 2021/2022 vyrážala odborníkom aj súperkám dych, ale teraz musí 26-ročná Liptáčka obrazne obrátiť list. Čaká ju rýchla adaptácia na rýchlostné disciplíny, lebo už počas najbližšieho víkendu budú v rakúskom Zauchensee na programe zjazd a super G, teda disciplíny, ktoré Vlhová až dosiaľ v tejto sezóne cielene vynechávala.

Aktuálne potrebuje okúsiť aj rýchlosť, aby sa dobre pripravila na zimné olympijské hry v Pekingu, kde by predbežne mala nastúpiť vo všetkých disciplínach s výnimkou tímovej súťaže.

Fotogaléria: Petra Vlhová

Idú si ešte po veľký cieľ

„Predtým ešte absolvujeme dva tréningy a počas víkendu preteky v zjazde a super G. Berieme to ako akési rozjazdenie a aklimatizáciu na rýchlosť pred olympiádou. Malý cieľ v podobe glóbusu za slalom sme už splnili, ale stále sme len v polovici schodov v tejto sezóne. Teraz pôjdeme po ten veľký cieľ,“ zamyslel sa Gemza a naznačil spojitosť so ZOH v Pekingu.

„Je dobré, že pred olympiádou už máme glóbus v kapse. Časť tlaku je preč a na druhej strane nám pribudlo sebavedomie. Petre momentálne najviac vyhovuje slalom, je v ňom najlepšia technicky aj mentálne, ale teraz potrebuje preladiť na rýchlosť a získať cit pre sklz. Bude to dôležité pred Pekingom,“ dodal hlavný tréner Pini pre ZSL.

Viac k témam: Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní, Zimná olympiáda v Pekingu 2022
Zdroj: Webnoviny.sk – Vlhovej tréneri po zisku malého glóbusu nešetria chválou. Teraz pôjdeme po veľký cieľ, vraví Gemza © SITA Všetky práva vyhradené.