V Tokiu oficiálne otvorili hlavný štadión pre OH 2020, má parky aj lesík v oblakoch (video+foto)

Šport

16.12.2019 (Webnoviny.sk) – Japonského premiéra Šinza Abeho očaril Národný štadión v Tokiu, ktorý bude hlavnou arénou budúcoročných olympijských a paralympijských hier. „Nádherne splýva s okolím a prírodou navôkol,“ poznamenal 65-ročný Abe počas oficiálneho otvorenia tohto moderného stánku.

Lesík v oblakoch

Guvernérka japonskej metropoly Juriko Koikeová vyzdvihla na štadióne použité tradičné symboly „krajiny vychádzajúceho slnka“ a mnoho zemitých farieb v rôznych odtieňoch.

Páčia sa mi všadeprítomné stromy,“ uviedla a upriamila pozornosť na to, že pri štadióne sa nachádza veľa zelene, od kvetináčov po kríky a ďalšie dreviny. Tokio patrí k najväčším mestským aglomeráciám sveta, avšak obyvatelia v ňom nájdu veľký počet parkov a zelených plôch.

Stavbu pre 68-tisíc divákov s možnosťou neskoršieho rozšírenia na 80-tisíc vkusne dopĺňa tzv. lesík v oblakoch, akýsi chodník vo výške 30 metrov nad zemou, ktorý vedie po celom obvode štadióna v dĺžke približne 850 metrov. Pre verejnosť bude otvorený v dňoch, keď sa po skončení OH nebude na štadióne konať žiadne podujatie.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Otvorenie hlavného štadióna pre OH 2020 v Tokiu (fotografie)

Futuristická realizácia

Arénu prvýkrát sprístupnia verejnosti 21. decembra 2019. Vtedy naň zavíta aj 8-násobný olympijský šampión – Jamajčan Usain Bolt. Prvým súťažným podujatím na tomto štadióne bude 1. januára 2020 zápas Cisárskeho pohára vo futbale.

Na štadióne, ktorý postavili za 36 mesiacov a stál 1,43 miliardy dolárov, sa 24. júla 2020 uskutoční otvárací ceremoniál OH. Okrem ceremoniálov by mal počas olympiády slúžiť aj pre súťaže v atletike a futbale. Projekt stavby navrhol architekt Kengo Kuma.

Pôvodne dostala zákazku Britka Zaha Hadidová, ale japonská vláda sa nakoniec rozhodla stopnúť jej futuristickú realizáciu, pretože plánované náklady na zhotovenie diela prekročili dve miliardy dolárov.

Olympijská dedina

V súvislosti s OH 2020 sa v Tokiu vrátane hlavného štadióna pustili do výstavby ôsmich úplne nových objektov.

Ďalších 35 má prívlastok „dočasná budova“ alebo „budova staršieho typu„, ktoré v budúcnosti plánujú použiť na iné účely, čím organizátori ušetrili miliardy dolárov. Významnou súčasťou podujatia bude aj olympijská dedina pre 10-tisíc športovcov na okraji Tokijského zálivu.

Napriek ušetreným nákladom nepredstavuje najväčší športový sviatok pre japonskú metropolu lacnú záležitosť. Tokio vynaloží na túto udalosť najmenej 20 miliárd dolárov, z toho 70 percent budú tvoriť financie tamojších daňových poplatníkov.

Viac k témam: OH 2020 Tokio
Zdroj: Webnoviny.sk – V Tokiu oficiálne otvorili hlavný štadión pre OH 2020, má parky aj lesík v oblakoch (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.