Uganďan Joshua Cheptegei zlepšil svetový rekord v cestnom behu na 5 kilometrov

Ostatné športy Šport

16.2.2020 (Webnoviny.sk) – Na cestnom behu Monaco Run v Monte Carle utvoril Joshua Cheptegei svetový rekord v cestnom behu na 5 km časom 12:51 min. Dvadsaťtriročný Uganďan bežal od začiatku sólo preteky a ako prvý v histórii prekonal 13-minútovú hranicu.

Z predošlého svetového rekordu Rhonexa Kipruta z Kene, ktorý na medzičase v pretekoch na 10 km vo Valencii dosiahol 12. januára 13:18 min, skresal až 27 sekúnd.

„Myslel som na prekonanie 13-minútovej hranice. Keď som počas pretekov cítil ľahké nohy, rozhodol som sa dotiahnuť túto túžba do úspešného konca. Z toho, že som predošlý rekord zlepšil až tak výrazne, mám veľkú radosť. Môj prvý test v náročnej a dôležitej sezóne, ktorá ma čaká, dopadol úspešne,“ skonštatoval Cheptegei, majster sveta z Dauhy 2019 na 10 000 m.

Druhý v cieli, Francúz Jimmy Gressier, časom 13:18 min zlepšil o 11 sekúnd európsky rekord Švajčiara Juliena Wandersa (13:29) z Monte Carla z minulého roku.

Viac k témam: svetový rekord
Zdroj: Webnoviny.sk – Uganďan Joshua Cheptegei zlepšil svetový rekord v cestnom behu na 5 kilometrov © SITA Všetky práva vyhradené.