Tokio bolo počas olympiády pre športovcov bezpečné, japonský premiér poďakoval obyvateľom

Šport

9.8.2021 (Webnoviny.sk) – Japonský premiér Jošihide Suga sa poďakoval obyvateľom svojej krajiny, že počas 17 dní trvania olympijských hier v Tokiu pomohli vytvoriť pre športovcov z celého sveta bezpečný prístav napriek ťažkostiam v koronavírusovej realite.

Verím, že ako hostitelia sme splnili svoj diel zodpovednosti. Ďakujem všetkým za porozumenie a spoluprácu. Cítim, že aktuálne majú tieto slová väčší význam ako kedykoľvek predtým,“ uviedol Jošihide Suga.

Zachytili vyše 400 prípadov koronavírusu

Zrejme najbizarnejšie hry v modernej ére sa konali až na pár drobných výnimiek úplne bez fanúšikovského zázemia a s množstvom obmedzení. Aj samotní športovci zostali v izolačnej bubline, z ktorej vychádzali iba na športoviskách počas svojich vystúpení.

Viac o téme: Olympiáda v Tokiu 2020 (2021)

Ihneď po skončení svojej súťaže si však opäť nasadili na tvár masky, resp. rúška a v duchu protipandemických pravidiel čo najrýchlejšie opustili Japonsko. Niektorí športovci dokonca priamo v bojoch o medaily mali prekryté tváre ochrannými rúškami, čo bolo vidno napríklad u niektorých účastníkov volejbalového turnaja.

Doslova chlebom každodenným bolo pre športovcov pravidelné testovanie, medzi účastníkmi hier počas vyše mesiac trvajúceho obdobia zachytili vyše 400 prípadov, medzi športovcami to bolo z tohto čísla približne desať percent. Podľa organizátorov z vyše 11-tisíc športovcov a ďalších tisícok členov ich realizačných tímov to nie je vysoké číslo.

Premiér kritizovaný za olympiádu

Olympijské hry sa konali v čase, keď obyvatelia Tokia zažívajú núdzový stav a denný prírastok pozitívnych vzoriek na koronavírus sa v japonskej metropole zdvojnásobil. Deň po skončení OH zaznamenali v tokijskej prefektúre 2884 prípadov, čo dokopy od začiatku pandémie dáva číslo 252 169. Japonskí zdravotníci pred pár dňami opäť zdvihli varovný prst, že nemocnice v Tokiu sa zapĺňajú a ďalších 18-tisíc ľudí s ľahším priebehom ochorenia sa izoluje doma. Japonsko už zaznamenalo dokopy vyše milióna infekcií koronavírusom a 15 700 s tým súvisiacich úmrtí.

Premiér Suga hovoril o práve skončenej olympiáde počas svojho prejavu na spomienkovej ceremónii v Nagasaki pri príležitosti 76. výročia zhodenia atómovej bomby na toto japonské mesto. Sedemdesiatdvaročný premiér bol často laickou verejnosťou aj odborníkmi kritizovaný za svoj postoj usporiadať olympijské hry napriek tomu, že Japonsko sa zmieta v novej vlne koronavírusovej pandémie a zaočkovanosť obyvateľstva je veľmi nízka. Sugovi vyčítali, že sa podriadil diktátu Medzinárodného olympijského výboru a silných televíznych spoločností, ktoré vlastnia práva na vysielanie olympijských hier.

Letná olympiáda v Tokiu 2020 (2021) – kompletný program a výsledky

Letná olympiáda v Tokiu 2020 (2021) – kompletný program a výsledky Slovákov

Viac k témam: LOH Letné olympijské hry 2020 v Tokiu
Zdroj: Webnoviny.sk – Tokio bolo počas olympiády pre športovcov bezpečné, japonský premiér poďakoval obyvateľom © SITA Všetky práva vyhradené.