Štafetu v Kontiolahti rozbiehala Bátovská Fialková a Slovenky boli aj šieste, triumfovali Švédky

Ostatné športy Šport

1.12.2022 (Webnoviny.sk) – Víťazmi úvodných štafiet sezóny v seriáli Svetového pohára biatlonistov sa stali muži Nórska a ženy Švédska. Okrem fínskeho Kontiolahti sú štafety na programe aj v rakúskom Hochfilzene, nemeckom Rupholdingu, talianskej Anterselve a švédskom Östersunde. V hre boli aj Slovenky v zložení Paulína Bátovská Fialková, Zuzana Remeňová, Ivona Fialková, Mária Remeňová, ktoré napokon obsadili 13. priečku.

Nóri boli stále na čele

Medzi mužmi štvorica Vetle Sjaastad Christiansen, Sturla Holm Lägreid, Tarjei Bö a Johannes Thingnes Bö zvíťazila s náskokom 43,9 sekundy pred Nemcami, tretí finišovali s viac ako minútovým mankom Francúzi (+1:05,9 min).

Nóri sa od úvodu pohybovali na čele, o ich triumfe na štvrtom úseku rozhodol J. T. Bö v priamom súboji Romanom Reesom, keď na trať vybiehali títo pretekári súčasne.

Slovensko nemalo zastúpenie, keďže v Kontiolahti má len dvoch pretekárov a v seriáli SP má právo len na troch reprezentantov.

Triumf zabezpečili sestry Öbergové

Medzi ženami malo kvarteto Linn Perssonová, Anna Magnussonová, Hanna Öbergová a Elvira Öbergová kontakt s čelom pretekov a na prvú priečku sa dostalo na treťom úseku. Sestry Öbergové tak zariadili triumf svojho tímu s náskokom 28,1 sekundy pred Nemkami, tretie skončili Nórky so stratou 31,5 sekundy na víťazky.

Slovenskú ženskú štafetu rozbiehala Paulína Bátovská Fialková, ktorá dvakrát dobíjala na prvej streľbe a na odovzdávke bola šiesta. Zuzane Remeňovej však nevyšla streľba, k štyrom dobíjaniam pridala aj jedno trestné kolo a po jej úseku boli Slovenky pätnáste.

Ivona Fialková pridala štyri dobíjania, po dve na oboch položkách, a slovenský tím vytiahla na 13. pozíciu. Finišovala Mária Remeňová, ktorá na oboch položkách dobíjala trikrát, do cieľa prišla trinásta s takmer minútovou stratou na dvanáste Poľky a náskokom desiatich sekúnd na štrnáste Kanaďanky.

Spolu štartovalo 17 ženských tímov, Rumunky diskvalifikovali a Bulharky na treťom úseku stiahli z trate, pretože ich líderky predstihli o jedno kolo. V Kontiolahti je v piatok voľný deň, v sobotu muži aj ženy absolvujú rýchlostné preteky a v nedeľu stíhačku.

Viac k témam: Svetový pohár v biatlone
Zdroj: Webnoviny.sk – Štafetu v Kontiolahti rozbiehala Bátovská Fialková a Slovenky boli aj šieste, triumfovali Švédky © SITA Všetky práva vyhradené.