Socios získali tisícky podpisov na vypísanie referenda, žiadajú okamžité odvolanie Bartomeua

Futbal Šport

20.9.2020 (Webnoviny.sk) – Viac ako 20-tisíc členov futbalového klubu FC Barcelona tzv. socios sa podpísalo pod petíciu na zorganizovanie referenda, v ktorom by sa hlasovalo o okamžitom odvolaní súčasného prezidenta Josepa Mariu Bartomeua.

Ten vedie organizáciu „blaugranas“ od januára 2014, kedy nahradil Sandra Rosella. Bartomeu sám odstúpiť nemieni.

„Nikto tu neuvažuje o odstúpení,“ povedal pre katalánsku televíziu TV3 pred sobotňajším prípravným súbojom FC Barcelona proti Elche (1:0).

Klub musí overiť pravosť predpisov

Na vyhlásenie referenda bolo potrebných 16520 podpisov, teda minimálne 15 percent zo všetkých členov klubu. Klub teraz chce overiť pravosť podpisov a ak sa tak stane, referendum by sa mohlo konať do niekoľkých týždňov, reálnejší však je novembrový či decembrový termín.

Bartomeu a jeho tím možno nahradia noví ľudia vo voľbách, ktorá sa uskutočnia v marci 2021. Socios však žiadajú okamžité odstúpenie Bartomeua.

Členom klubu došla trpezlivosť

Kritické hlasy na jeho adresu zneli už dlhší čas, no po augustovej potupnej prehre FC Barcelona vo štvrťfinále Ligy majstrov s Bayernom Mníchov (2:8), sezóne 2019/2020 bez zisku trofeje a pokuse klubového ofenzívneho klenotu Lionela Messiho členom klubu došla trpezlivosť.

„Počet podpisov asi prekvapil aj samotných organizátorov. Vedenie klubu napriek tejto iniciatíve pokračuje v príprave tímu na sezónu 2020/2021,“ dodal Bartomeu.

Messiho si chcú udržať za každú cenu

Na margo situácie s Messim šéf barcelonského klubu poznamenal, že nikdy sa nechcel dostať do otvoreného konfliktu s argentínskym reprezentantom. Bartomeu mu údajne sľúbil voľný odchod po skončení ročníka 2019/2020 napriek zmluve na ďalšiu sezónu, klub však napokon Messiho uvoľniť nechcel.

„Takéto veci sa musia riešiť v súkromí. Prioritou vedenia je udržať Messiho za každú cenu. Je to náš kapitán a líder,“ povedal Bartomeu.

Zdroj: Webnoviny.sk – Socios získali tisícky podpisov na vypísanie referenda, žiadajú okamžité odvolanie Bartomeua © SITA Všetky práva vyhradené.