Slovenskí hokejisti vyhrávali nad Ruskom 2:0, ale na Švajčiarskom pohári prehrali po nájazdoch

Hokej Šport

12.12.2019 (Webnoviny.sk) – Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali s olympijským výberom Ruska 2:3 po samostatných nájazdoch vo svojom prvom vystúpení na prípravnom turnaji NaturEnergie Challenge 2019. Znamená to, že Slovensko pod vedením kanadského trénera Craiga Ramsayho si v piatok vo švajčiarskom Vispe zahrá o 3. miesto proti zdolanému zo štvrtkového večerného súboja Švajčiarsko – Nórsko.

Slováci s 13 hráčmi z Tipsport ligy v zostave viedli nad favorizovanými Rusmi po prvej tretine 2:0. Strelecky sa presadili Michael Vandas a Adam Liška.

Ruskí reprezentanti, ktorých káder tvoria hráči z Kontinentálnej hokejovej ligy, vyrovnali dvoma gólmi až v tretej tretine. Zápas nerozhodlo ani päťminútové predĺženie vo formáte troch proti trom a muselo sa do nájazdov. V nich až traja ruskí hokejisti prekonali slovenského brankára Mateja Tomeka. Ten sa napriek tomu stal najlepším hráčom Slovenska v tomto zápase.

V druhom štvrtkovom súboji si od 19.45 h zahrajú domáci Švajčiari proti Nórom.

Švajčiarsky pohár 2019

Visp (Švaj.) – štvrtok

Rusko olympionici – Slovensko 3:2 po sam. nájazdoch (0:2, 0:0, 2:0 – 0:0, 1:0)
Góly: 41. Košelev (Dergačov), 51. Kotľarevskij (Galimov, Aľajev), rozhod. sam. nájazd Kudriavcev – 6. Vandas (Zigo), 14. Liška (Puliš, Krivošík)
Vylúčení: 4:5 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0
Nájazdy: Kodola – nedal, L. Hudáček – nedal, Kudriavcev – gól /1:0/, Zuzin – nedal, Galimov – gól /2:0/, Marcel Haščák – nedal, Košelev – gól /3:0/ – koniec

Zostavy:
Slovensko: M. Tomek – Čerešňák, Ivan, Štajnoch, Kozák, Jánošík, Ďaloga, Koch, Ďatelinka – Marcel Haščák, L. Hudáček, Hecl – Skalický, A. Kollár ml., Zuzin – Krivošík, Puliš, Liška – Matoušek, Zigo, Vandas
Rusko: Konovalov – Pajgin, Šaripzanov, Voronkov, Jermakov, Demidov, Karpuchin, Pogorišnyj, Aľajev – Košelev, Dergačov, Igumnov – Tolčinskij, Byvaľcev, Kudriavcev – Kovalenko, Kodola, Kajumov – Cyplakov, Galimov, Kotľarevskij

I. tretina

Slovákom vyšiel úvod prvého súboja vo Vispe. A činil sa najmä štvrtý útok. Už v 6. min sa pred brankárom Rusov Konovalovom výborne zorientoval Vandas. Navrátilec do reprezentácie po dvoch rokoch sa otočil s pukom a otvoril skóre – 1:0. V 14. min pred Konovalovom uplatnil svoj dôraz Liška a hoci jeden z ruských hráčov úmyselne posunul bránku, gól mladého slovenského útočníka platil – 2:0.

II. tretina

Rusi sa pomalšie rozbiehali, ale od druhej tretiny už boli lepším tímom na ľade, hoci aj Slováci mali šance. Neuspeli Hudáček, Skalický ani Hecl, po Vandasovej strele v 28. min zvonila bránková konštrukcia. Gólovo Rusi zabrali až v tretej dvadsaťminútovke. V jej úvode zostal úplne voľný Košelev a znížil na 1:2.

III. tretina

V polovici tretej tretiny delovka Kotľarevského v presilovke v štýle Ovečkina znamenala vyrovnanie – 2:2. Ruskí hráči mali aj ďalšie šance, ale zostali nevyužité. Išlo sa do predĺženia trom proti trom, v ktorom boli opäť lepší výborne korčuľujúci Rusi, ale neskórovali. Najväčšiu šancu mal dve sekundy pred koncom predĺženia Kovalenko, Tomekovi pomohla pri jeho pokuse žŕdka. Rozuzlenie priniesli až nájazdy a v nich až traja ruskí hráči skórovali. Na slovenskej strane nestrelil gól nikto, hoci Marcel Haščák mieril do žŕdky.

Viac k témam: Švajčiarsky pohár
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenskí hokejisti vyhrávali nad Ruskom 2:0, ale na Švajčiarskom pohári prehrali po nájazdoch © SITA Všetky práva vyhradené.