Slováci zdolali v Košiciach Litovčanov a na ME v hádzanej si pripísali historicky prvú výhru

Ostatné športy Šport

15.1.2022 (Webnoviny.sk) – Vo svojom druhom vystúpení na „domácich“ majstrovstvách Európy v Košiciach si slovenskí reprezentanti v hádzanej pripísali prvé víťazstvo.

V F-skupine v Steel aréne v sobotu podvečer Slováci zdolali Litovčanov 31:26 (15:8) a uchovali si šancu na postup do ďalšej fázy šampionátu.

Na štvrtom záverečnom turnaji ME Slováci vyhrali historicky po prvý raz, podarilo a im to na jedenásty pokus po skvelom ofenzívnom výkone podporenom výbornými výkonmi brankárov.

Najlepším strelcom zápasu sa stal so 7 gólmi Tomáš Urban, ktorého vyhlásili aj za najlepšieho hráča.

Hádzanári Litvy po druhej prehre už nemôžu postúpiť do jednej zo štvrťfinálových skupín. Vystúpenie v košickej základnej skupine zakončia slovenskí hádzanári súbojom proti Rusom v pondelok 17. januára od 18.00 h.

Majstrovstvá Európy hádzanárov 2022

Slovensko a Maďarsko

F-skupina (Košice):

Slovensko – Litva 31:26 (15:8)

Zostava a góly SR: Žernovič, Paul – T. Urban 7, Hruščák 6, Kalafut 3, Rábek 3, Prokop 3, Péchy 3, Potisk 3, Slaninka 2, Ďuriš 1, Macháč, Kováčech, Mikita.
Vylúčenia: 7-4, ČK: 59. Slaninka (SR), pokutové hody: 4/3 – 7/3, diváci: 1504

Ďalší sobotňajší program v F-skupine:
Rusko – Nórsko (20.30 h)

Tabuľka F-skupiny:
1. Nórsko 1 1 0 0 35:25 2
2. Rusko 1 1 0 0 29:27 2
3. Slovensko 2 1 0 1 56:61 2
4. Litva 2 0 0 2 53:60 0

I. polčas

Slováci predviedli skvelý nástup do zápasu. Po šiestich minútach viedli 5:2 a v desiatej minúte po presnej strele Potiska už 7:3.

Diváci v Steel aréne boli výdatným pomocníkom zverencov Petra Kukučku a tí sa im za to náležité odplácali.

Slováci nepúšťali taktovku z rúk ani v druhej polovici prvého polčasu, pivot Kalafut v 28. min zvýšil na 14:8 a do konca prvého polčasu ešte Prokop pridal aj pätnásty gól.

Za skvelým výsledkom prvého polčasu bolo aj deväť zákrokov brankára Žernoviča, ktorý Litovčanom chytil aj dve sedmičky.

II. polčas

Po desiatich minútach druhého polčasu súper z Pobaltia znížil náskok Slovenska na štyri góly (21:17), ale po pár minútach sa zásluhou Rábeka domáci opäť dostali do šesťgólového náskoku (23:17).

Desať minút pred koncom to bolo už len o tri góly pre Slovensko (25:22), na bližší dostrel sa však už hráči Litvy nedostali. Keď Urban v 53. min premenil pokutový hod a zvýšil na 27:22, Slováci boli blízko víťazstva.

Ešte viac priblížil vytúžený triumf domácim brankár Paul, ktorý v druhom polčase nahradil Žernoviča a v 56. min zneškodnil pokutový hod Malašinskasa.

V závere slovenskí reprezentanti dohrávali bez pivota Slaninku, ktorý videl červenú kartu, ale víťazstvo už z rúk nepustili. Ďurišov gól na 30:25 na začiatku poslednej minúte ho už definitívne spečatil.

Hlas

zdroj: RTVS

Peter Kukučka (tréner SR): „Skvelé pocity prežívam. Dnes sme urobili veľký krok k postupu do Bratislavy. Boli sme lepší na ihrisku a zaslúžene sme vyhrali. Boli sme pripravení na druhú vlnu súpera, ktorú dobre ťahajú. Obrana fungovala veľmi dobre na čele s brankármi Žernovičom aj Paulom. Vedeli sme ustáť tlak súpera pri náskoku piatich či šiestich gólov, som spokojný s predvedenou hrou. Dôležité bolo dnes vyhrať o viac ako tri góly, čo sa nám podarilo. Teraz si musíme dobre zanalyzovať Rusov a pripraviť sa pozajtra na nich.“

Viac k témam: Majstrovstvá Európy ME v hádzanej 2022
Zdroj: Webnoviny.sk – Slováci zdolali v Košiciach Litovčanov a na ME v hádzanej si pripísali historicky prvú výhru © SITA Všetky práva vyhradené.