Rybníček vidí dokončenie Fortuna ligy nereálne, slovenský futbal čaká ozdravný režim

Futbal Šport

16.3.2020 (Webnoviny.sk) – V slovenskom futbalovom klube AS Trenčín napriek ochromeniu činnosti šíriacim sa koronavírusom nechcú iba nečinne čakať. Aj keď sa snažia byť trpezliví, počas nečakaného súťažného voľna v rozbehnutom ročníku 2019/2020 premýšľajú nad ďalšími záležitosťami. Snažia sa pripraviť si dopredu ďalšie kroky, ku ktorým budú musieť pristúpiť.

Momentálne som sám v kancelárskej karanténe, pretože musím doriešiť niekoľko vecí. Ostatní sú doma. Môžem povedať, že mám stopercentný pokoj. Môžem rozmýšľať nad tým, čo sa udeje o mesiac, alebo o štvrť roka,“ poznamenal na úvod rozhovoru pre agentúru SITA generálny manažér Trenčanov Róbert Rybníček.

Problémov je veľa

Alfou a omegou všetkých starostí s fungovaním klubu sú financie. Funkcionár spod Čákovho hradu tak premýšľa nad viacerými otázkami. „Existuje viacero klubov, ktoré nám dlžia peniaze. Myslím si, že v takejto situácii bude každý prehodnocovať, komu a akým spôsobom … Mám obavy, že sa to dotkne aj nás. Samozrejme, súvisí to s výstavbou nášho štadióna, čiže problémov je ďaleko viac. Zdravie je však prvoradé. Ak ľudia nebudú mať z čoho žiť, budú sa dožadovať u vás, nikoho iného. Musíme sa cez to dostať a rozmýšľať, čo nás čaká o dva-tri mesiace. Treba sa pripraviť, ak to je vôbec možné.“

Futbal na Slovensku, ako prakticky všetko, čaká podľa Rybníčka totálna zmena. Dotkne sa to napríklad voľného pohybu hráčov, no problémov bude ďaleko viac. „Ak vôbec futbal prežije. Sledujem hokej a ďalšie športy. Viem si predstaviť, že každý bude pýtať kompenzáciu za to, čo sa deje. Verím tomu, že ani my nebudeme výnimkou. Pre nás je to možno ešte väčšia tragédia ako pre hokejistov, pretože hodnota hráčov na trhu stráca. Sám som zvedavý, ako bude vyzerať letné prestupové obdobie. Pre mnohých z nás to je hlavná položka v rozpočte klubu. Dopady budú neskutočné. Som zvedavý, ako sa s tým dokážeme vyrovnať, aby futbal na Slovensku ďalej fungoval ako doposiaľ. Napriek rôznym názorom, naša liga mala veľmi pozitívny trend rastu po športovej stránke a taktiež v infraštruktúre,“ poznamenal Rybníček.

Treba myslieť na nový ročník

Rozhodnutie Ústredného krízového štábu SR z 9. marca o zákaze usporadúvania všetkých športových a iných podujatí na Slovensku spôsobilo aj prerušenie fortunaligovej súťaže. Únia ligových klubov (ÚLK) ako jej riadiaci orgán minulý štvrtok vyhlásila, že FL by mohla opäť pokračovať 4. apríla zápasmi úvodného kola nadstavbovej časti.

Viac o téme: Koronavírus

Bolo to podľa mňa odvážne vyhlásenie, ale zatiaľ platí tento status. Asi treba byť trošku trpezlivý a počkať na vývoj. Na druhej strane, ak môžem povedať názor z pohľadu môjho vnímania, podľa mňa bude nereálne dokončiť sezónu. Teraz nejde len o časové hľadisko, ale aj to športové. Predstavte si, že nebudete takmer mesiac trénovať. Ani sa nemusíme baviť o individuálnych tréningoch, to skrátka nie je plnohodnotná príprava. Mužstvo bude mesiac mimo hry a keď vám zrazu niekto povie, že o týždeň hráte, zo športového ani z kvalitatívneho hľadiska si to vôbec neviem predstaviť. Keď môžem súkromne povedať, pre mňa je tento ročník asi uzavretý a skôr by som urobil všetko pre to, aby sme doladili formality, čo sa týka pohárových umiestnení, vypadávajúceho a postupujúceho, lebo to bude pravdepodobne najväčší rébus. Niekto bude spokojný viac, niekto menej, ale v princípe by som robil všetko pre to, aby sme sa snažili naštartovať nový ročník,“ nabáda Rybníček.

Čaká sa na konferenciu UEFA

Slovenský futbal funguje oproti väčším krajinám v skromnejších podmienkach a pravdepodobne bude musieť po upokojení situácie spojenej s koronavírusom chtiac-nechtiac podstúpiť akýsi ozdravný režim, aby sa ho podarilo opätovne naštartovať. „Bezpochyby. Všetci sme asi cítili, že spoločnosť potrebuje nejakú očistu. Nebolo úplne zdravé, čo sa dialo. Rozumnejší aj systémovejší, ktorí to mali postavené aj na iných hodnotách, budú schopní prežiť. Verím tomu, že my sme jedni z nich a nastavíme fungovanie tak, aby sa to dostalo do dobrých koľají. Sám som zvedavý, aké budú reakcie všetkých nás a hlavne všetkých, ktorí by naďalej chceli mať futbal na Slovensku na profesionálnej úrovni. Verím, že napriek akejkoľvek kríze staré známe ‚chlieb a hry‘ bude vždy platiť a futbal nebude niekde na okraji vnímania celospoločenskej ekonomickej krízy, ktorá nepochybne bude obrovská,“ zaželal si činovník dvojnásobného slovenského šampióna.

Akým smerom sa budú uberať ďalšie kroky nielen Trenčanov, ale aj ďalších slovenských klubov, by mala napovedať utorňajšia videokonferencia UEFA za účasti 55 členských štátov a tiež predstaviteľov európskych futbalových líg, ako aj lídrov FIFPro. „Hráčom sme dali v pondelok voľno, ale čakáme, ako dopadne utorňajšia konferencia členov UEFA a na základe toho budeme postupovať ďalej. Chceme veľmi obozretne konať. Samozrejme, rešpektujúc všetky opatrenia štátu,“ zakončil pre SITA Róbert Rybníček.

Viac k témam: Fortuna liga, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Rybníček vidí dokončenie Fortuna ligy nereálne, slovenský futbal čaká ozdravný režim © SITA Všetky práva vyhradené.