Ruud ovládol disciplínu v akrobatickom lyžovaní a získal zlato, pred kamerami spravil po triumfe emotívne gesto

Ostatné športy Šport

9.2.2022 (Webnoviny.sk) – Nórsky reprezentant v akrobatickom lyžovaní Birk Ruud sa stal olympijskom šampiónom v disciplíne big air, zlato si vybojoval na predmestí Pekingu a na ZOH 2022 bude mať aj ďalšie šance na zveľadenie svojej medailovej zbierky v slopestyle či na U-rampe.

Viac o téme: Zimná olympiáda 2022 v Pekingu

Stredajší triumf však bol pre 21-ročného Nóra mimoriadne emotívny, keďže ho dosiahol rok po tom, ako na večnosť odišiel jeho otec Öivind. „Papa,“ povedal v cieľovom priestore do kamier, pričom ukázal na svoj hrudník a srdce v jeho vnútri. „Si so mnou,“ dodal.

Spustil sa v rukách s nórskou vlajkou

Už v pondelok sa stal víťazom kvalifikácie a bez problémov sa dostal medzi tucet finalistov. V stredu mal istotu zlata po dvoch z troch trikov a keďže v treťom finálovom kole šiel ako posledný, vedel, že triumf mu už neujde. Poňal to teda viac exhibične a spustil sa v rukách s nórskou vlajkou, ktorú po dopade rozprestrel. Stal sa z neho olympijský šampión v disciplíne, ktoré je v programe ZOH premiérovo.

Jeho cesta za olympijským zlatom však nebola ľahká. V júli 2020 jeho otcovi Öivindovi diagnostikoval rakovinu a podľahol jej o deväť mesiacov neskôr. Ani po veľkej strate to nemal ľahké, len deväť týždňov pred začiatkom ZOH si poranil koleno a aby sa chránil pre koronavírusom, vynechal aj zimné X Games.

Otec by bol na neho hrdý

Vyplatilo sa a vie, že na jeho doterajšie účinkovanie v Pekingu by bol jeho otec mimoriadne hrdý. „Som veľmi vďačný za každý okamih, ktorý som strávil s otcom. Stále mám rodinu a tiež mnoho ľudí, ktorí sú okolo mňa a podporujú ma. Aj za to som veľmi vďačný,“ poznamenal Birk Ruud.

Len pre štatistické doplnenie – druhý skončil a striebro získal Američan Colby Stevenson a bronz si vybojoval Švéd Henrik Harlaut.

Viac k témam: Zimná olympiáda v Pekingu 2022
Zdroj: Webnoviny.sk – Ruud ovládol disciplínu v akrobatickom lyžovaní a získal zlato, pred kamerami spravil po triumfe emotívne gesto © SITA Všetky práva vyhradené.