Rusko príde pre doping o zlato z olympiády v Soči, Slováci sa posunú vyššie

Ostatné športy Šport

15.2.2020 (Webnoviny.sk) – Dopingová minulosť zasa raz dobehla ruských športovcov. A to aj po šiestich rokoch. Medzinárodná biatlonová únia (IBU) anulovala výsledky ruských reprezentantov Jevgenija Usťugova a Svetlany Slepcovovej zo sezóny 2013/2014. Usťugov dostal spätne trest na dva roky za užitie anabolického steroidu oxandrolon, Slepcovová za inú zakázanú látku ostarin. V oboch prípadoch ide iba o formálne tresty, keďže obaja už ukončili svoje kariéry.

Toto rozhodnutie má však po šiestich rokoch iný praktický význam. Znamená to, že ruská štafeta mužov príde o zlaté medaily zo ZOH 2014 v Soči a olympijskými šampiónmi sa spätne stanú Nemci. Slováci by sa mali posunúť z dvanásteho na jedenáste miesto. Zmeny ešte musí potvrdiť Medzinárodný olympijský výbor. IBU vyšetrovala aj ďalších dvoch ruských biatlonistov Alexandra Pečonkina a Alexandra Černyšova na základe analýzy dát z informačného systému moskovského laboratória z rokov 2010 – 2015. Dôležitou súčasťou pri hľadaní dôkazov bola aj McLarenova správa o zákonitostiach systematického dopingu v ruskom športe. Pečonkin a Černyšov už v minulosti boli potrestaní na štyri roky.

Jednotka biatlonovej integrity zároveň upozornila na možný doping u Usťugova aj v skoršom období. A to na základe nezvyčajných údajov vo vzorkách jeho krvi v období január 2010 – február 2014. Ak by sa aj v tomto prípade potvrdilo pochybenie proti pravidlám, Usťugov by mohol prísť aj o zlatú medailu z pretekov s hromadným štartom na ZOH 2010 vo Vancouveri a ruská mužská štafeta zasa o bronz z rovnakých hier. V tomto prípade zatiaľ nebolo ukončené vyšetrovanie.

Viac k témam: biatlon, doping, zimné olympijské hry
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusko príde pre doping o zlato z olympiády v Soči, Slováci sa posunú vyššie © SITA Všetky práva vyhradené.