Polášek a Dodig sa s Turnajom majstrov rozlúčili víťazne, Slovák ukončil zápas eom

Šport Tenis

14.11.2019 (Webnoviny.sk) – Rozlúčka slovenského tenistu Filipa Poláška a Chorváta Ivana Dodiga s turnajom majstrov v Londýne bola víťazná. Vo štvrtkovom večernom súboji v skupine Jonasa Björkmana Polášek a Dodig zdolali už istých postupujúcich Juhoafričana Ravena Klaasena a Novozélanďana Michaela Venusa za 86 minút 7:6 (4), 6:4. Polášek a Dodig zakončili zápas esom pri podaní slovenského tenistu, ktorý bol vo väčšine duelu na dvorci dominantným hráčom.

Skvelá spolupráca s Dodigom

Je to fantastický pocit. Nielen toto prvé víťazstvo na majstrovskom turnaji, ale celá sezóna. S Ivanom Dodigom to bola skvelá spolupráca, veľmi sa tešíme na jej pokračovanie,“ uviedol Filip Polášek v prvom televíznom rozhovore na kurte. „Mali sme úžasnú sezónu, odohrali sme niekoľko skvelých turnajov, hoci sme sa dali dokopy len týždeň pred Wimbledonom. Zakončiť sezónu víťazstvom nad jedným z najlepších tímov na svete je skvelé. Tešíme sa na budúcu sezónu,“ doplnil Ivan Dodig.

Polášek a Dodig skončili svoje účinkovanie v londýnskej O2 Arene s bilanciou 1 víťazstvo – 2 prehry a v skupine obsadili posledné štvrté miesto. Mali aj smolu v tom, že svoje dva úvodné zápasy prehrali zakaždým až v tzv. supertajbrejku, keď v oboch prípadoch vyhrali prvý set. Tridsaťštyriročný Polášek tento rok debutoval na majstrovskom turnaji v Londýne. Spolu s Dodigom si vybojovali právo účasti na tomto výberovom turnaji ako posledný ôsmy pár až na záverečnom turnaji z kategórie ATP Masters 1000 v Paríži. Pomohla im aj skutočnosť, že americkí bratia Bob a Mike Bryanovci, ktorí mali v sumáre sezóny viac bodov, predčasne ukončili tento súťažný rok a rozhodli sa oddychovať.

Vo veľkej pohode hrajúci Slovák

V prvom sete sa Polášek rozohral k výbornému výkonu. Vo štvrtom geme na príjme ponúkol dva skvelé returny, ale brejk z toho nebol. Vzápätí Dodig prišiel o svoj servis a Venus potvrdil na 4:2. Slovenský tenista však nepoľavil a práve on nakopol svojho partnera k zlepšeniu. Slovensko-chorvátsky tím otočil na 5:4 a dostal sa aj k dvom setbalom. Podávajúci Venus však odvrátil pohromu. Po dvoch esách Poláška Slovák s Chorvátom viedli aj 6:5, ale napokon rozhodol o prvom sete tajbrejk. V ňom bol opäť pánom dvorca Polášek. Za stavu 5:4 skvelým volejom prinútil súpera k chybe a pri setbale zahral víťazný return – 7:4.

V druhom sete sa do stavu 2:2 nič podstatné neudialo. Potom sa pri podaní Venusa dostali Polášek s Dodigom k dvom brejkbalom a hneď ten prvý premenili. Vzápätí šiel na podanie slovenský tenista. Ponúkol dve esá aj dve dvojchyby, ale v rozhodujúcom momente vytiahol krížny halfvolej, ktorý znamenal potvrdenie brejku na 4:2. Za stavu 5:3 šiel opäť na podanie Venus a vďaka Poláškovým obhodeniam sa spolu s Dodigom dostali k dvom mečbalom. Prvý odvrátil Novozélanďan kvalitným podaním a druhý Klaasen presvedčivým volejom, hoci predtým Dodig kvalitne returnoval. Napokon sa rozhodlo pri podaní Poláška. Vo veľkej pohode hrajúci Slovák zakončil zápas dvomi esami. Celkovo ich v zápase zahral 11.

Turnaj majstrov či aktuálne Nitto ATP Finals je turnaj, ktorý má v tenisovom svete výsostné postavenie. Vo štvorhre si nezdolaní šampióni rozdelia prémiu 533 000 USD, už len za účasť organizátori garantujú každej z ôsmich dvojíc 103 000 USD. Za každé víťazstvo v skupine je pripravených 40 000 USD.

Nitto ATP Finals v Londýne – skupina Jonasa Björkmana

štvrtok – štvorhra

Lukasz Kubot, Marcelo Melo (Poľ./Braz.-2) – Rajeev Ram, Joe Salisbury (USA/V. Brit.-4) 6:7 (5), 6:4, 10:7 (zápasový tajbrejk)

Ivan Dodig, Filip Polášek (Chor./SR-8) – Raven Klaasen, Michael Venus (JAR/N. Zél.-5) 7:6 (4), 6:4

Konečná tabuľka

Raven Klaasen, Michael Venus 3 2 1 4:2 – postup do semifinále
Lukasz Kubot, Marcelo Melo 3 2 1 4:4 – postup do semifinále
Rajeev Ram, Joe Salisbury 3 1 2 3:5
Ivan Dodig, Filip Polášek 3 1 2 4:4

Viac k témam: Nitto ATP Finals v Londýne
Zdroj: Webnoviny.sk – Polášek a Dodig sa s Turnajom majstrov rozlúčili víťazne, Slovák ukončil zápas eom © SITA Všetky práva vyhradené.