Pandémia urobila elitným európskym klubom škrt cez rozpočet, prišli o viac než miliardu eur

Futbal Šport

27.1.2021 (Webnoviny.sk) – Pandémia koronavírusu a s ňou spojené obmedzenia pripravia 20 najbohatších európskych futbalových klubov o viac ako 1,91 miliardy eur. Len sezóna 2019/2020 týmto tímom spôsobila straty takmer 1,1 miliardy eur. Vyplýva to z analýzy spoločnosti Deloitte, ktorú zverejnil web BBC Sport.

Strácajú hlavne na vstupnom

Kluby najviac prichádzajú o financie na vstupnom, keďže v drvivej väčšine prípadov súťaže už niekoľko mesiacov prebiehajú pred prázdnymi tribúnami. Zanedbateľný nie je ani pokles zárobkov jednotlivých klubov z televíznych práv.

Podľa uvedenej analýzy má španielsky veľkoklub FC Barcelona spomedzi elitných tímov najvyššie zisky, napriek tomu sa nevyhol problémom a zaznamenal druhý najvyšší prepad v absolútnych číslach.

Katalánci pre pandémiu mali prísť už o takmer 130 miliónov eur, ich rival v španielskej La Lige Real Madrid o necelých 50 miliónov eur.

Španieli s najvyššími príjmami

Španielski giganti sú na čele európskeho rebríčka elitných klubov vo výške príjmov v ročníku 2019/2020 s hodnotami 706,11 resp. 706 miliónov eur.

Do elitnej päťky sa zaradili aj úradujúci víťaz Ligy majstrov, nemecký Bayern Mníchov (približne 626 miliónov eur), a tiež anglické tímy Manchester United (v prepočte 573 miliónov eur) a FC Liverpool (551,7 mil. eur).

Do najlepšej desiatky sa dostali aj Manchester City, FC Chelsea, Paríž Saint-Germain, Tottenham Hotspur a Juventus Turín.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu
Zdroj: Webnoviny.sk – Pandémia urobila elitným európskym klubom škrt cez rozpočet, prišli o viac než miliardu eur © SITA Všetky práva vyhradené.