Ovečkin v NHL prekonal Jágra, viac gólov už strelili iba Howe a Gretzky (video)

Hokej Šport

16.3.2022 (Webnoviny.sk) – Keď strelil gól na 3:2 v zápase proti New York Islanders, postavil sa do stredu hracej plochy a začal tancovať. Čoskoro k nemu prikorčuľovali spoluhráči z tímu Washington Capitals, pričom jedným z prvých bol slovenský obranca Martin Fehérváry.

Na diaľku sa pridali aj fanúšikovia v zaplnenej vyše 18 a poltisícovej Capital One Arene, ktorí začali pokrikovať zborové „Ovi, Ovi…“.

Pointa tejto improvizovanej oslavy gólu bola všetkým jasná, Alexander Ovečkin dosiahol 767. zásah v NHL, čím v historickom poradí najlepších strelcov preskočil na treťom mieste Jaromíra Jágra a stal sa najlepším kanonierom medzi hokejistami narodenými v Európe.

Šťastný a vďačný

Capitals napokon zdolali Islanders 4:3 po nájazdoch, keď až v ôsmej sérii rozhodol Anthony Mantha. Bola to povestná čerešnička na torte vydareného hokejového večera (slovenský obranca Zdeno Chára asistoval pri jednom góle NY Islanders), ktorého hlavným ťahákom bol 36-ročný kapitán Washingtonu.

„Všetci chceli, aby som dal ten gól. Je však jasné, že na tomto míľniku sa podieľali všetci moji spoluhráči. Som šťastný a vďačný, že s niektorými z nich to ťahám už taký dlhý čas,“ komentoval Ovečkin.

Historický gólový moment sa zrodil päť minút pred koncom tretej tretiny, keď mu krajan Jevgenij Kuznecov adresoval puk priamo z víťazného vhadzovania a Ovečkin strelou švihom bez prípravy prekonal ďalšieho Rusa v bránke Islanders Semjona Varlamova.

Viac gólov ako moskovský rodák strelili v histórii NHL iba jej absolútne legendy Wayne Gretzky (894) a Gordie Howe (801). Ovečkin je tretí.

Vojna na Ukrajine

Táto jeho chvíľková radosť však nemôže zatieniť dlhodobé ťažké rozpoloženie z toho, že jeho osobný priateľ – ruský prezident Vladimir Putin – už pred tromi týždňami nariadil bezprecedentnú vojenskú operáciu na Ukrajine a Ovečkin ju doteraz jednoznačne verejne neodmietol.

Fenomenálneho strelca mrzí, že jeho manželka Anastasia a synovia Sergej a Iľja nie sú s ním vo Washingtone, ale doma v Rusku. „Je to škoda, že tento môj gól naživo nevideli moje deti ani manželka a tiež moji rodičia. Pozerajú sa však doma v televízii a myslím si, že sú rovnako šťastní. A to je najpodstatnejšie,“ podotkol obávaný kanonier.

K téme vojna na Ukrajine dodal: „Je to ťažká situácia, ale my sme športovci a iba si robíme svoju prácu. To je to jediné, na čo sa koncentrujeme, a snažíme sa to robiť čo najlepšie. Hráme hokej a užívame si to.“ Ďalším dôležitým míľnikom pre Ovečkina je číslo 800, bájna hranica streleckej dokonalosti. Potrebuje 35 gólov na predstihnutie Howea a 128 na prekonanie Gretzkého.

Pochvala od trénera Trotza

Zatiaľ čo prvé číslo je pri jeho súčasnej forme reálne, druhé stále nie nepredstaviteľné, hoci dlho sa považovalo skôr za nedosiahnuteľné.

„Nikdy neviete, čo prinesie budúcnosť a dokonca nevieme, ani čo bude zajtra. Vážim si, čo som dosiahol v tejto časti mojej kariére. A ak príde čas na prekonanie ďalšieho míľnika, tak to jednoducho príde,“ reagoval Ovečkin, ktorý začal strieľať góly v NHL a zároveň drese Capitals v sezóne 2005/2006.

Kapitán Washingtonu si vyslúžil pochvalu aj od svojho bývalého trénera Barryho Trotza, s ktorým spoločne zdvihli nad hlavu Stanleyho pohár v sezóne 2017/2018. Aktuálne sa Trotz nachádza na opačnej strane barikády, kormidluje tím New York Islanders.

„O Ovečkinovi som sa naučil jednu vec: akonáhle začnete pochybovať o jeho kvalite a schopnostiach, on sa ešte viac ponorí do tréningu a dokáže sa zlepšiť. Časom trochu zmenil tréningové metódy a konečný výsledok je úžasný,“ podotkol Trotz.

Najlepší európsky kanonier

V aktuálnej sezóne už Ovečkin nastrieľal 37 gólov a v tabuľke kanonierov NHL je piaty za Austonom Matthewsom (45), Chrisom Kreiderom, Leonom Draisaitlom (obaja 39) a Kylom Connorom (38). Ruskému ostrostrelcovi chýbajú tri presné zásahy na to, aby po dvanásty raz v kariére prekonal hranicu 40 gólov a tým vyrovnal ďalší Gretzkého rekord.

K statusu najlepšieho európskeho strelca v NHL sa vyjadril aj doterajší rekordér Jágr. V prednatočenom gratulačnom videu si legendárny Čech krátko po dovŕšení 50. narodenín zavtipkoval, že stále nezavesil korčule na klinec a možno sa ešte aj vráti do NHL.

„Radšej rýchlo dávajte góly, lebo som ešte neskončil s hokejom a je šanca, že sa vrátim a budem vás prenasledovať,“ prihovoril sa Jágr Ovečkinovi aj ďalším jeho nástupcom.

Rus na to zdvorilostne podotkol, že nebyť trojročného Jágrovho pôsobenia v Kontinentálnej hokejovej lige, ešte by zrejme stále naháňal jeho strelecký rekord.

Viac k témam: Hokejové legendy, NHL National Hockey League
Zdroj: Webnoviny.sk – Ovečkin v NHL prekonal Jágra, viac gólov už strelili iba Howe a Gretzky (video) © SITA Všetky práva vyhradené.