Olympique Marseille dostal od UEFA trojmiliónovú pokutu, o účasť v Lige majstrov neprišiel

Futbal Šport

20.6.2020 (Webnoviny.sk) – Európska futbalová únia (UEFA) v piatok nariadila francúzskemu klubu Olympique Marseille zaplatiť pokutu vo výške 3 milióny eur za porušenie finančných pravidiel fair-play.

Strešný orgán futbalu na „starom kontinente“ napriek tomu vicemajstrovi predčasne ukončenej Ligue 1 2019/2020 neodňal miestenku v budúcosezónnej edícii Ligy majstrov.

Klub dostal aj ďalšiu sankciu

Olympique Marseille však v najbližších dvoch ročníkoch príde o 15 % financií zarobených účinkovaním na európskej pohárovej scéne.

Miestenka v skupinovej časti LM pre účastníkov každoročne znamená štedrý príspevok pre klubové pokladnice, častokrát ide o desiatky miliónov eur.

Pri pohľade na príjmy francúzskych klubov v kontinentálnom pohári číslo jeden – v uplynulej sezóne dostal každý zo zástupcov Ligue 1 čiastku minimálne 41 miliónov eur.

UEFA naparila Marseille aj ďalšiu sankciu. Počas nasledujúcich troch sezón nesmie tento klub napísať na európsku súpisku viac ako 23 hráčov A-mužstva, bežne môžu kluby nahlásiť až 25 futbalistov.

Chcú zastaviť bezuzdné míňanie

Olympique Marseille sa tiež zaviazal, že strata organizácie neprekročí hranicu 30 miliónov eur, klub taktiež obmedzí pomer hráčskych miezd v porovnaní s celkovými príjmami.

Cieľom finančných pravidiel fair-play vo futbale je zastavenie bezohľadného míňania klubov na platy a transferové poplatky.

Kluby, ktoré sa kvalifikujú do niektorého z európskych pohárov, tak musia predkladať účtovné doklady a preukazovať, že ich obchodné aktivity fungujú bez toho, aby sa spoliehali na pomoc bohatých majiteľov.

Kritici týchto pravidiel však tvrdia, že chránia hlavne bohaté kluby s veľkými fanúšikovskými základňami.

Viac k témam: Liga majstrov, Ligue 1, pokuta
Zdroj: Webnoviny.sk – Olympique Marseille dostal od UEFA trojmiliónovú pokutu, o účasť v Lige majstrov neprišiel © SITA Všetky práva vyhradené.