Niekdajší generálny sekretár FIFA Valcke bral úplatky, musí vrátiť takmer dva milióny eur

Futbal Šport

30.10.2020 (Webnoviny.sk) – Niekdajší generálny sekretár Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Jerome Valcke je podľa švajčiarskej justície vinný z korupcie a falšovania dokumentov. V minulosti mal prijať úplatky za to, že ovplyvní pridelenie vysielacích práv na majstrovstvá sveta 2026 a 2030 pre oblasti Stredného východu, severnej Afriky, Grécka a Talianska.

Splátky dlhu

V súvislosti s týmito úplatkami mal falšovať dokumenty, platby smeroval cez svoju súkromnú spoločnosť ako splátky dlhu z minulosti.

Valcke prišiel o post v exekutíve FIFA v roku 2016, vtedy za iné previnenia, akým čelil tentokrát.

Súd mu za to vymeral podmienečný trest na 120 dní a pokutu 1,75 milióna eur, ktorú musí vrátiť na účty FIFA. Vyšetrovateľ pritom žiadal pre Valckeho tri roky za mrežami.

Šéf PSG očistený

Za „nadprácu“ pri prideľovaní vysielacích práv v Ázii a Afrike sa mala Valckemu nedovolene revanšovať spoločnosť beIN, ktorej šéfom je Nássir Al-Chelaifí – prezident francúzskeho klubu Paríž Saint-Germain. Toho však švajčiarsky súd zbavil obvinení.

„Dnešný rozsudok je zadosťučinenie za všetky obvinenia počas ostatných rokov. Obnovil moju vieru v právo a spravodlivosť,“ uviedol prostredníctvom tlačového vyhlásenia Al-Chelaifí, ktorý je tiež členom výkonného výboru Európskej futbalovej únie (UEFA).

Viac k témam: korupcia
Zdroj: Webnoviny.sk – Niekdajší generálny sekretár FIFA Valcke bral úplatky, musí vrátiť takmer dva milióny eur © SITA Všetky práva vyhradené.