Misiu slovenských olympionikov v Pekingu pripomína aj príležitostná známka a kolekcia euromincí

Šport

19.1.2022 (Webnoviny.sk) – V súvislosti s blížiacimi sa zimnými olympijskými hrami a zimnými paralympijskými hrami v čínskom Pekingu a spoločným projektom Misia Peking v stredu Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) a Slovenský paralympijský výbor (SPV) okrem kolekcie oblečenia na tieto podujatia predstavili aj príležitostnú známku a kolekciu slovenských euromincí s príležitostným žetónom venované týmto športovým sviatkom v Číne.

Dominujú boby a parahokej

„V duchu zbližovania olympijského a paralympijského športu vo svete sa zrodila aj emisia poštovej známky na Slovensku. Ide o historický moment, keď olympijská a paralympijská známka sa síce budú používať samostatne, ale spolu vytvoria jeden celok, čo kopíruje aj stále intenzívnejšiu spoluprácu SOŠV a SPV pri projektoch účasti slovenských športovcov na vrcholných športových podujatiach,“ referuje web SOŠV.

Na príprave známky či mincí s SPV a SOŠV spolupracovali Slovenská pošta a mincovňa Kremnica.

Na známke dominujú boby a parahokej, spája ich motív tigra, v roku ktorého sa podľa čínskeho kalendára zimné olympijské a paralympijské hry konajú.

Nominálna hodnota jednej známky akademických maliarov Mariana Komáčeka a Igora Piačku, ktoré zlatými medailami z Tokia uviedli do života Zuzana Rehák Štefečeková a Veronika Vadovičová, je 75 centov. Obe poštové známky vyšli v náklade 200-tisíc kusov.

Spájanie zdravých a znevýhodnených

V oboch športoch bude mať Slovensko zastúpenie aj v Pekingu, kde sa premiérovo predstaví prvá slovenská bobistka (Viktória Čerňanská) a parahokejistov zasa čaká historická premiéra.

Spájanie známok zároveň symbolizuje celkové spájanie sa športu zdravých aj zdravotne znevýhodnených vo svete.

„Je to moja prvá športová známka. Odporučili mi, aby som pripravil známku s bobistami, keďže doteraz na slovenských športových olympijských známkach neboli. Pri návrhu urobím najskôr hromadu skíc, ktoré potom vyhodnocujem. Je to zdĺhavý proces a dosť komplikovaná práca. K športu mám celkom blízky vzťah. Začínal som ako cyklista, moja prvá úspešná kariéra bola cyklistická,“ povedal Marian Komáček, ktorý pripravoval známku s olympijskou tematikou.

Mince poklepala Anastasia Kuzminová

V stredu predstavili aj olympijskú kolekciu slovenských euromincí s príležitostným žetónom. Mince vyhotovili v kremnickej mincovni vo viacerých variantoch.

„Slovenský olympijský a športový výbor sa snaží pred každými hrami pripraviť niečo nad rámec účasti. Špeciálny žetón dodáva kolekcii na hodnote. Aj kolekciou euromincí chceme pripomínať verejnosti olympijské hry a propagovať Slovenský olympijský a športový výbor. Verím, že numizmatici kolekciu ocenia,“ uviedol generálny sekretár SOŠV Jozef Liba podľa webu olympic.sk.

Mince uviedla do života symbolickým poklepaním zlatou olympijskou medailou z Pjongčangu 2018 bývalá biatlonistka a dnes členka výkonného výboru SOŠV Anastasia Kuzminová.

„Nech sa minca dobre predáva a naši športovci dobre predávajú svoje úspechy. Nech odovzdajú všetko v Pekingu a podajú najlepší výkon,“ povedala Kuzminová.

Viac k témam: Misia Peking, ZOH Zimné olympijské hry 2022 Peking
Zdroj: Webnoviny.sk – Misiu slovenských olympionikov v Pekingu pripomína aj príležitostná známka a kolekcia euromincí © SITA Všetky práva vyhradené.