Messimu odhalili sochu v sídle CONMEBOL, pridal sa k legendám Pelému a Maradonovi

Futbal Šport

28.3.2023 (SITA.sk) – Hviezdny argentínsky futbalista Lionel Messi sa dočkal veľkej pocty, keď mu v sídle Juhoamerickej futbalovej konfederácie (CONMEBOL) v hlavnom meste Paraguaja Asunción odhalili sochu v životnej veľkosti. Pred pondelkovým žrebom Pohára osloboditeľov tiež 35-ročný útočník francúzskeho klubu Paríž Saint-Germain dostal repliky trofejí za víťazstvá na vlaňajších majstrovstvách sveta v Katare či v zápase o Finalissima.

Výnimočné momenty

„Zažívame výnimočné a nádherné momenty, dostávame veľa lásky. Bolo na čase, aby juhoamerické mužstvo získalo titul majstrov sveta,“ povedal Messi počas slávnostného ceremoniálu.

Ďalší hráči „albicelestes“ a tréner Lionel Scaloni dostali miniatúry spomenutých trofejí, vrátane tej za víťazstvo v juhoamerickom šampionáte Copa América z roku 2021 v Brazílii.

Pripojil sa k legendám

Messi si sa pripojil k legendárnym futbalistom Pelému a Diegovi Maradonovi, ktorých sochy tiež zdobia múzeum v sídle CONMEBOL.

Najlepší futbalista uplynulého roka podľa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) strelil vo štvrtkovom prípravnom dueli proti výberu Panamy (2:0) jubilejný 800. gól v profesionálnej kariére a 99. v drese národného tímu. Bola to zároveň oslava titulu majstrov sveta, ku ktorému Messi doviedol výber Argentíny ako kapitán.

Jeden rok, mnoho trofejí

Okrem titulu majstra sveta získal Messi v minulom roku aj trofej Finalissima, resp. Pohár šampiónov CONMEBOL-UEFA alebo Pohár Artemija Franchiho za triumf v zápase medzi majstrami Európy a Južnej Ameriky. Argentínčania v júni v londýnskom Wembley zdolali Talianov 3:0.

Súboj o Finalissima sa vtedy uskutočnil iba tretíkrát v histórii po rokoch 1985 a 1993, bol zároveň rozlúčkou talianskeho obrancu Giorgia Chielliniho s reprezentačnou kariérou.

Lionel Messi zvíťazil v ankete FIFA o najlepšieho futbalistu roka 2022 pred Francúzmi Kylianom Mbappém a Karimom Benzemom. Predtým uspel v ankete aj v rokoch 2009, 2010, 2011, 2012, 2015 a 2019. V ideálnej jedenástke roka sa Messi ocitol po 16. raz, čím prekonal rekord Cristiana Ronalda.

Viac k témam: Finalissima, Majstrovstvá sveta MS vo futbale 2022 v Katare
Zdroj: SITA.sk – Messimu odhalili sochu v sídle CONMEBOL, pridal sa k legendám Pelému a Maradonovi © SITA Všetky práva vyhradené.