Japonskej softbalistke vymenia zlatú medailu, do cenného kovu sa jej zahryzol starosta Nagoje

Ostatné športy Šport

12.8.2021 (Webnoviny.sk) – Japonská softbalistka Miu Gotová dostane novú zlatú medailu za triumf na OH 2020 v Tokiu. Dôvod je mimoriadne kuriózny, v súčasnosti je však mimoriadne pochopiteľný.

Dvadsaťročná športovkyňa požiadala organizátorov o výmenu cenného kovu, pretože počas osláv do cenného kovu uhryzol starosta mesta Nagoja Takaši Kawamura.

Starosta sa na ceremoniáli správal nevhodne

Na adresu Kawamuru sa v ostatných dňoch zniesla v Japonsku veľká vlna kritiky, počas stretnutia so športovcami totiž mal aj nevhodné poznámky so sexuálnym podtónom. Politik svoje minulotýždňové konanie verejne oľutoval a ponúkol sa, že zaplatí výmenu cenného kovu.

Pri slávnosti tiež porušil viaceré protipandemické opatrenia. Úspešní športovci museli počas OH absolvovať medailový ceremoniál s prekrytím horných dýchacích ciest, cenné kovy boli tesne pred odovzdávaním dezinfikované a medailisti sa nimi dekorovali sami.

Medaily z OH nie sú jedlé

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) medzičasom potvrdil, že k oficiálnej žiadosti o výmenu medaily už prišlo a vyhovie mu. Náklady uhradí priamo výbor.

Podľa japonskej spravodajskej agentúry Kjódó už organizátori OH na sociálnych sieťach vyzvali športovcov, aby do získaných medailí nehrýzli. „Chceli by sme oficiálne potvrdiť, že medaily z OH v Tokiu nie sú jedlé,“ napísali.

Japonky vo finále softbalového turnaja na OH v Tokiu zdolali Američanky 2:0.

Viac k témam: Koronavírus, LOH Letné olympijské hry 2020 v Tokiu, Pandémia, zlatá medaila
Zdroj: Webnoviny.sk – Japonskej softbalistke vymenia zlatú medailu, do cenného kovu sa jej zahryzol starosta Nagoje © SITA Všetky práva vyhradené.