Japonci vymysleli aplikáciu pomocou ktorej môžu futbaloví fanúšikovia povzbudzovať svoj tím na diaľku

Futbal Šport

27.5.2020 (Webnoviny.sk) – Pandémia koronavírusu pripravila pre svet športu plno nástrah a ten sa ich postupne snaží riešiť. Často aj bizarným spôsobom. Príkladom sú Japonci, ktorí sú majstri sveta vo vymýšľaní nových moderných technológií. Hoci pri opätovnom spustení futbalu v tejto krajine sa ráta s prázdnymi tribúnami, predsa len by sa z nich mal ozývať krik a potlesk v podaní fanúšikov. Japonci totiž vymysleli aplikáciu na fandenie na diaľku. Informoval o tom aj portál ORF.

Fanúšikovia budú fandiť na diaľku

Princíp je jednoduchý. Počas zápasu pri jeho sledovaní v televízii si fanúšikovia môžu nastaviť na svojom mobilnom telefóne súhlasný krik, potlesk ako reakciu na vydarený akciu, ale aj údiv nad zmarenou šancou svojho mužstva.

Prostredníctvom aplikácie sa tento zvuk prenesie na štadión, kde ho v prázdnom hľadisku rozozvučia pripravené amplióny.

Futbalisti budú mať pocit, akoby sa hralo pred divákmi. Najvyššia japonská súťaž J-League 1 by sa opäť mala začať hrať od 13. júna.

Používatelia si môžu vybrať amplión, odkiaľ zaznie potlesk

Japonskí „inžinieri“ už majú za sebou skúšobnú prevádzku systému pod názvom „Remote cheerer“, čiže „Diaľkové ovládanie povzbudzovania“.

Všetky svoje zvukové vnemy poslali na štadión Ecopa v Šizuoke, ktorý má reálne kapacitu vyše 50 000 miest na sedenie a bol jedným z dejísk majstrovstiev sveta v roku 2002.

Používatelia si tiež mohli zvoliť, z ktorého ampliónu na štadióne zaznie ich potlesk, povzbudzovanie či pieseň. Napríklad aj za bránkou súpera.

Japonci upozorňujú, že ich aplikácia ešte nie je vyvinutá natoľko, aby sa dala používať všade na štadiónoch pri zápasoch, ktoré sa budú hrať bez prítomnosti divákov.

Viac k témam: aplikácia, fanúšikovia, futbalové zápasy, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Japonci vymysleli aplikáciu pomocou ktorej môžu futbaloví fanúšikovia povzbudzovať svoj tím na diaľku © SITA Všetky práva vyhradené.