Dramatické slalomové finále. Získa malý glóbus Vlhová, Shiffrinová alebo to bude premiéra Liensbergerovej?

Ostatné športy Šport

19.3.2021 (Webnoviny.sk) – Pred záverečným víkendom Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní vo švajčiarskom Lenzerheide zostali v ženskej kategórii už len dve nezodpovedané otázky. Kto získa slalomový glóbus a kto sa stane celkovou víťazkou Svetového pohára 2020/2021?

K obom týmto sezónnym privilégiám má momentálne najbližšie Slovenka Petra Vlhová. Do sobotňajšieho slalomu však bude vstupovať v inom mentálnom nastavení ako v nedeľu do záverečného „obráku“ sezóny.

Dramatický boj o slalomový titul

Zatiaľ čo v súboji o veľký glóbus stačí 25-ročnej Liptáčke na zisk celkového prvenstva vo dvoch pretekoch získať dokopy 5 bodov, boj o slalomový titul sľubuje oveľa väčšiu drámu. V hre sú tri veľké mená v poradí Vlhová, Liensbergerová, Shiffrinová. Slovenka má pred Rakúšankou náskok 22 bodov a Rakúšanka pred Američankou 15 bodov.

Jasná favoritka neexistuje, ale základné počty sú z hľadiska Vlhovej zrejmé: Ak chce obhájiť malý glóbus, musí buď zvíťaziť alebo skončiť najhoršie druhá v prípade, že triumfovať bude Shiffrinová alebo Liensbergerová. Ak by zverenkyňa Livia Magoniho obsadila tretie miesto, glóbus by získala jedna z jej súperiek podľa toho, ktorá z nich by ovládla slalom.

Liensbergerová má veľké šance

Aj historické súvislosti sú v prípade tohto tria zaujímavé. Zatiaľ čo 26-ročná Shiffrinová je najlepšia slalomárka histórie a bojuje už o svoj siedmy malý glóbus v tejto najtočivejšej disciplíne, o pol roka mladšia Vlhová môže potvrdiť pozíciu najlepšej slalomárky ostatných dvoch sezón a 23-ročná Liensbergerová siaha po glóbusovej premiére.

Práve táto Rakúšanka však môže v Lenzerheide potvrdiť najlepšiu sezónu kariéry, keď v doterajších deviatich slalomoch SP bola len raz mimo pódia (v Jasnej na 4. mieste), v Cortine d’Ampezzo sa stala majsterkou sveta a pred necelým týždňom v Aare zažila víťaznú premiéru vo Svetovom pohári.

Ak Liensbergerová uspeje v trojsúboji s Vlhovou a Shiffrinovou, alpská veľmoc Rakúsko sa bude tešiť z prvého ženského slalomového glóbusu od roku 2012. Vtedy ho získala Marlies Schildová.

„Glóbus je blízko, ale zároveň ďaleko. Budem sa koncentrovať na seba a svoje jazdy a nie na konkurentky. Tlak necítim,“ skonštatovala Liensbergerová aj na portáli ORF.

Shiffrinová je opäť na vrchole

Shiffrinová síce v Cortine d’Ampezzo nezískala piaty titul majsterky sveta v slalome v neprerušenej sérii, ale víťazstvá v pretekoch SP vo Flachau a v Jasnej ju vrátili späť do absolútnej špičky po ťažkom medzisezónnom období s nedostatkom tréningových možností, zranením chrbta a súkromnej rodinnej traume po smrti otca.

„Už len to, že som vo finále Svetového pohára v tejto pozícii, môžem považovať za viac, ako som očakávala. V tejto sezóne mám za sebou veľa vecí, ktoré sa pokazili alebo úplne nevyšli podľa predstáv. Na druhej strane musím povedať, že niektoré súperky v tejto sezóne lyžovali lepšie ako v predchádzajúcich rokoch a konkurencia sa zvýšila,“ cituje Shiffrinovú olympijský portál NBC Sports.

Vlhovej stačí už len päť bodov

Ak Vlhová získa v sobotňajšom slalome potrebných 5 bodov, aby definitívne prekonala švajčiarsku rivalku Laru Gutovú-Behramiovú (stačiť jej bude na to aj 15. miesto), bude sa tešiť z historicky prvého veľkého glóbusu pre slovenského zjazdového lyžiara.

Zároveň bude môcť bez stresu nastúpiť do nedeľňajšieho obrovského slalomu, kde jej v priebežnom poradí patrí šiesta priečka. Za istých okolností však môže poskočiť aj na druhé miesto za už istú víťazku tejto disciplíny – Talianku Martu Bassinovú. Tá svoju premiéru s malým glóbusom spečatila už pred dvoma týždňami v Jasnej. Dosiaľ boli jej maximom v sezónnom hodnotení SP štvrté miesta z obrovského slalomu (2019/2020) a kombinácie (2017/2018).

Viac k témam: Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní, zjazdové lyžovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Dramatické slalomové finále. Získa malý glóbus Vlhová, Shiffrinová alebo to bude premiéra Liensbergerovej? © SITA Všetky práva vyhradené.