Djokovič oslávil pravoslávne Vianoce v hoteli pre migrantov, stále čaká na súd

Šport Tenis

7.1.2022 (Webnoviny.sk) – Bez ohľadu na meno osoby a jej mieru pochybenia v prípade zrušených víz pre Novaka Djokoviča pri vstupe do Austrálie je isté, že namiesto oslavy srbských pravoslávnych Vianoc musí najlepší svetový tenista tráviť tieto dni v karanténnom hoteli pre migrantov na predmestí Melbourne. A v tom istom čase jeho právnici pripravujú znenie žiadosti o zrušenie príkazu na deportáciu z Austrálie.

Djokovičovi hrozí deportácia

Najlepší a momentálne aj najsledovanejší tenista na svete od zadržania na melbournskom letisku už aspoň môže telefonovať s najbližšími. Okrem rodičov sa mu telefonicky ozval aj srbský prezident Aleksandar Vučič, ktorý mu prisľúbil podporu celej krajiny v jeho boji proti austrálskej vláde a zákonom proti nezaočkovaným cudzincom.

Ako je známe, Djokovič priletel do Austrálie so zdravotnou výnimkou, ktorá ho oprávňovala na účasť na Australian Open, kde by chcel získať historický 21. grandslamový titul. Lenže úradníci na letisku mu odopreli vstup do krajiny a jeho víza vyhlásili za neplatné, keďže tam nemal podrobne zdokumentované dôvody zdravotnej výnimky.

Namiesto osláv, skončil v karanténe

O stretnutie s 34-ročným Belehradčanom v karanténnom hoteli požiadal kňaz zo Srbskej pravoslávnej cirkvi Najsvätejšej Trojice v Melbourne. Aspoň na chvíľu tak chcel, aby zažil ducha domácich pravoslávnych Vianoc.

„Naše Vianoce sú bohaté na mnohé zvyky a tradície, preto je dôležité, aby ho navštívil kňaz,“ povedal dekan spomenutej cirkvi Milorad Locard. „Všetko, čím si Novak v týchto dňoch prechádza, je otrasné a v normálnej spoločnosti nemysliteľné. Namiesto toho. aby si na chvíľu užil Vianoce, ho zadržali a odopierajú mu základné práva,“ dodal kňaz.

Fanúšikovia skandujú pred hotelom

Ostro sledovaná kauza mužskej svetovej jednotky sa dotkla aj srbskej komunity v Austrálii. Pred hotelom Park v melbournskej štvrti Carlton sa zišli desiatky priaznivcov skvelého tenistu s vlajkami a transparentmi na podporu 9-násobného šampióna Australian Open.

Pridali sa k nim aj obhajcovia ľudských práv, aby upozornili na zlé zaobchádzanie s dlhodobo zadržiavanými ľuďmi, ktorí bojujú za svoje práva aj v súvislosti s pandémiou koronavírusu vo svete.

Djokoviča podržal súper

„Verím očkovaniu, nechal som sa pichnúť kvôli sebe aj zdraviu svojej mamy. Na druhej strane situácia s Djokovičom sa rieši naozaj veľmi zle. Okrem toho, že je to veľký tenisový šampión, je to stále aj človek,“ uviedol austrálsky tenista Nick Kyrgios.

Kontroverzný hráč v minulosti neraz vyjadril názorovo odlišné stanoviská ako Djokovič či ďalší svetoví hráči, teraz mu je Srba ľúto. „Nezaslúži si takéto zaobchádzanie, ani nikto z nás bez ohľadu na očkovací status či tenisovú výkonnosť,“ dodal Kyrgios.

Fanúšikom Novaka Djokoviča sa na sociálnej sieti prihovorila aj jeho manželka. „Ďakujem všetkým za prejavy lásky a súcitu k môjmu manželovi. Sama potrebujem zhlboka dýchať, aby som v tejto ťažkej chvíli našla vďačnosť a pochopenie pre to všetko, čo sa momentálne deje,“ napísala Jelena Djokovičová.

Pre celiakiu získal výnimku

Djokovič cestoval do Austrálie napriek tomu, že sa nenechal zaočkovať proti koronavírusu, hoci na to bol vopred upozornený, že je to podmienka účasti na Australian Open 2022.

Dve nezávislé lekárske komisie mu totiž schválili zdravotnú výnimku pre účasť, ktorá mala podľa srbských médií vychádzať z jeho dlhotrvajúcich problémov s celiakou. Napriek tomu mu po prílete zrušili platnosť víz a o prípadnú účasť v Melbourne Parku ešte zabojuje v pondelok na súde.

Okrem svetovej jednotky aj ďalší dvaja tenisti nemali v poriadku vstupné víza po svojom prílete do Melbourne. Informovalo o tom austrálske ministerstvo vnútra. Podľa ministerky Karen Andrewsovej príslušné úrady momentálne vyšetrujú, čo je predmetom nezrovnalostí a či nemenovaní hráči budú môcť nastúpiť v kvalifikácii na Australian Open.

View this post on InstagramLoading…

Viac k témam: Australian Open v Melbourne, Karanténa, Očkovanie proti koronavírusu
Zdroj: Webnoviny.sk – Djokovič oslávil pravoslávne Vianoce v hoteli pre migrantov, stále čaká na súd © SITA Všetky práva vyhradené.