Brazília plače, po úmrtí legendárneho Pelého vyhlásili v krajine trojdňový štátny smútok

Futbal Šport

30.12.2022 (Webnoviny.sk) – Brazílsky prezident Jair Bolsonaro vyhlásil po smrti futbalovej legendy Pelého trojdňový štátny smútok.

Referuje o tom web insidethegames.biz, ktorý pripomenul, že klub FC Santos, za ktorý Edson Arantes do Nascimento v minulosti hrával, od pondelka umožní ľuďom uctiť si jediného trojnásobného majstra sveta priamo na svojom štadióne Vila Belmiro. Pelého pochovajú v utorok v Santose.

Pelé zviditeľnil Brazíliu

„Smútime nad odchodom muža, ktorý prostredníctvom futbalu preniesol do sveta meno Brazílie. Premenil futbal na umenie a radosť. Nech Boh uteší vašu rodinu a privíta vás vo svojom nekonečnom milosrdenstve,“ napísal na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter Bolsonaro, ktorý v nedeľu ukončí pôsobenie vo funkcii.

Jeho nástupca, novozvolený prezident Luiz Inácio Lula da Silva na Twitteri napísal, že „len málo Brazílčanov zviditeľnilo meno krajiny tak ako Pelé“.

Zdravotné problémy sa prehĺbili

Ten bol od 29. novembra hospitalizovaný v Nemocnici Alberta Einsteina v Sao Paule, pričom v ostatných dňoch sa mu zhoršil zdravotný stav v súvislosti s rakovinou hrubého čreva.

Futbalový velikán mal permanentné zdravotné problémy od roku 2012. Tie sa prehĺbili po jeho operácii bedrového kĺbu. Odvtedy mal obmedzenú mobilitu a na verejnosti sa viackrát objavil iba na vozíčku alebo za pomoci bariel.

Bol taktiež viackrát hospitalizovaný pre problémy s obličkami či prostatou.

Viac k témam: Štátny smútok, úmrtie Pelého
Zdroj: Webnoviny.sk – Brazília plače, po úmrtí legendárneho Pelého vyhlásili v krajine trojdňový štátny smútok © SITA Všetky práva vyhradené.