Adam Žampa vo finále Svetového pohára nebodoval, Pinturault v predstihu získal veľký glóbus

Ostatné športy Šport

20.3.2021 (Webnoviny.sk) – Francúz Alexis Pinturault sa stal v predstihu celkovým víťazom Svetového pohára v sezóne 2020/2021. Tridsaťročný francúzsky reprezentant vyhral sobotňajší obrovský slalom vo švajčiarskom Lenzerheide a tým spečatil zisk veľkého krištáľového glóbusu za prvenstvo v celkovom hodnotení SP aj prvú priečku v hodnotení disciplíny.

Tretí Francúz s veľkým glóbusom

To všetko sa mu podarilo presne v deň tridsiatych narodenín. Pinturault v predchádzajúcich dvoch sezónach skončil v celkovej klasifikácii zakaždým druhý. Doteraz nemal na svojom konte celkový triumf v niektorej z disciplín s výnimkou kombinácie. K trom medailám zo ZOH (0-1-2) a šiestim cenným kovom z MS (2-1-3) pridal v sobotu aj mimoriadne cenený veľký glóbus.

Som veľmi rád, že sa mi to podarilo. Po celý čas som veril, že mi to vyjde. Chcel by som za podporu poďakovať všetkým partnerom aj fanúšikom,“ povedal v prvom televíznom rozhovore Pinturault. Stal sa tretím Francúzom s veľkým glóbusom, pred ním sa to podarilo len Jeanovi-Claudovi Killymu a Lucovi Alphandovi. Rekordérom v tomto smere je Rakúšan Marcel Hirscher so ziskom ôsmich veľkých krištáľových glóbusov.

Adam Žampa na 17. mieste

Francúz v sobotu triumfoval v obrovskom slalome s náskokom 20 stotín sekundy pred Chorvátom Filipom Zubčičom, tretí skončil ďalší Francúz Mathieu Faivre (+0,21 s). Pinturaultovi k zisku glóbusu už v sobotu pomohlo až 11. miesto jeho prenasledovateľa Švajčiara Marca Odermatta (+1,28 ).

Slovenský reprezentant Adam Žampa obsadil v sobotu nebodované 17. miesto, na ktoré sa posunul z 18. priečky po prvom kole. Tridsaťročný Kežmarčan je prvým slovenským mužom, ktorý sa predstavil vo finále SP v niektorej z disciplín. V súčte za víťazom zaostal o 2,99 sekundy.

Šiel som do toho naplno, vložil som do toho všetku energiu. Škoda chyby pred cieľom. Nemôžem si však nič vyčítať. Som veľmi vďačný, že som sa dostal do prvej dvadsiatky sveta a v tomto ročníku som dosiahol svoje top výsledky. Dostal som sa do finále a je to pre mňa veľký úspech po všetkom, čím som si prešiel. Je to nakopnutie do olympijskej sezóny, aby som mal ešte viac,“ povedal Adam Žampa pre RTVS.

Viac k témam: Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní
Zdroj: Webnoviny.sk – Adam Žampa vo finále Svetového pohára nebodoval, Pinturault v predstihu získal veľký glóbus © SITA Všetky práva vyhradené.