Ocenenie Roma Spirit 2021 pozná svojich víťazov, získali ho boxer či módny dizajner

Kultúra

11.12.2021 (Webnoviny.sk) – Ocenenie Roma Spirit 2021 získali nezisková organizácia Návrat, o.z., Bratislava, spoločnosť Pasell Slovakia s.r.o., mesto Fiľakovo, boxer Viliam Tankó, redaktor Jozef Šivák a módny dizajnér Pavol Berky.

O laureátoch ocenenia rozhodla medzinárodná odborná porota. Za čin roka porota vyhlásila spracovanie Rómsko-slovenského frazeologického slovníka, ktorého autorkou je Martina Horňáková.

Rómsky jazyk je ohrozený

„Oceňujeme, že Martina Horňáková nezabúda na rómsky jazyk a vytvorila slovník, ktorý doteraz neexistoval. Rómsky jazyk je ohrozený a často sa naň zabúda. Slovník Martiny Horňákovej považujeme za knihu, ktorá je budúcnosťou a mohla by sa dostať do čo najväčšieho počtu škôl či kultúrnych inštitúcií. Aby sa na rómsky jazyk nezabúdalo,” vyjadrila sa predsedkyňa poroty Oli Džupinková.

Roma Spirit je verejným ocenením a zviditeľnením príbehov a aktivít, ktoré prinášajú riešenia výziev, ktorým čelia rómske komunity a celá spoločnosť. Na ocenenie Roma Spirit 2021 bolo právoplatne prijatých 130 nominácií.

Záštitu prevzala prezidentka

Dvadsaťjeden finalistov v siedmich kategóriách vybral prípravný výbor. O laureátoch rozhodla medzinárodná Odborná porota a Porota čin roka, zložená z laureátov a finalistov minulých ročníkov.

Vyhlasovateľmi 13. ročníka Roma Spirit sú Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu a Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS). Záštitu nad podujatím prevzala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová a verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

Viac k témam: Roma Spirit 2021
Zdroj: Webnoviny.sk – Ocenenie Roma Spirit 2021 pozná svojich víťazov, získali ho boxer či módny dizajner © SITA Všetky práva vyhradené.