Haruki Murakami si pripomenul 40 rokov od vydania svojho debutu zriedkavým verejným čítaním

Knihy Kultúra

18.12.2019 (Webnoviny.sk) – Japonský spisovateľ Haruki Murakami si pripomenul 40 rokov od vydania jeho debutového románu verejným čítaním v Tokiu. Podujatie bolo pre autora, ktorý sa obyčajne vyhýba pozornosti médií, prvým takýmto čítaním v Japonsku za ostatných 24 rokov. Naposledy sa zúčastnil na verejnom čítaní v mestách Kóbe a Ašija, kde vyrastal, po smrtiacom zemetrasení v roku 1995.

Napísal nový román

Na podujatí v Tokiu sa spolu so 70-ročným Murakamim predstavila aj oceňovaná autorka Mieko Kawakami, ktorá je jeho dlhoročnou fanúšičkou a zúčastnila sa na oboch čítaniach v roku 1995.

Obaja autori, ktorí spolu najnovšie vydali zbierku rozhovorov, prečítali úryvky zo svojich prác a Murakami dokonca prezradil, že napísal nový román.

Mám úplne nový román, ktorý som napísal pred pár týždňami a ešte som ho nezverejnil,“ povedal spisovateľ s tým, že má názov Spoveď Šinagawskej opice. Novinka je pokračovaním poviedky Šinagawská opica zo zbierky Tókjó kitanšú (v preklade Záhadné príbehy z Tokia, 2005) a je príbehom o žene Mizuki, ktorá zabudla svoje meno, pretože jej ho ukradla opica.

Prečítal skrátenú verziu

Novinka sa odohráva v malom japonskom hoteli s teplým prameňom, kde sa opica stretne s hlavným hrdinom, keď si dáva kúpeľ. Opičiak, ktorý hovorí ľudskou rečou, sa mu ponúkne, že mu umyje chrbát a vysvetlí mu, že ho vychoval profesor a vyrastal pri klasickej hudbe skladateľov ako Joseph Bruckner a Richard Strauss.

V konformistickej opičej komunite však čelil diskriminácii a napokon skončil v hoteli, kde ho zamestnali ako pomocníka a žije v podkroví. Po tom, čo ho hlavný hrdina pozve do svojej izby na pivo, mu opičiak prezradí, že sa volá Šinagawská opica a má zlozvyk – kradne časti mien žien, do ktorých sa zamiluje, pričom im berie vodičské preukazy a ďalšie doklady, čím spôsobuje, že zabúdajú na svoje mená.

Podľa Murakamiho trvá prečítanie Spovede Šinagawskej opice približne 50 minút. On na podujatí, na ktorom neboli žiadne kamery, prečítal skrátenú 30-minútovú verziu. Autor povedal, že príbeh možno v blízkej budúcnosti uvedie na trh.

Haruki Murakami debutoval v roku 1979 románom Počúvaj pieseň vetra. V roku 1987 napísal svoj prvý bestseller Nórske drevo, ktorý vyšiel aj v českom preklade. V slovenčine vyšli napríklad jeho knihy Hon na ovcu (1982), Tancuj, tancuj, tancuj (1988), Kronika vtáčika na kľúčik (1995), O čom hovorím, keď hovorím o behaní (2008) alebo Bezfarebný Cukuru Tazaki a roky jeho putovania (2013).

V češtine sa dostali na trh aj Na jih od hranic, na západ od slunce (1992), Sputnik, má láska (1999), Kafka na pobřeží (2002), Afterdark (2004), Po otřesech (2000), 1Q84 (2009), Muži, kteří nemají ženy (2017) či Komturova smrt (2017).

Zdroj: Webnoviny.sk – Haruki Murakami si pripomenul 40 rokov od vydania svojho debutu zriedkavým verejným čítaním © SITA Všetky práva vyhradené.