Do Thurzovho domu sa vrátilo insitné umenie, svoje diela prezentujú Slováci zo Srbska

Kultúra Umenie

7.11.2021 (Webnoviny.sk) – Priestory Thurzovho domu na Námestí SNP v Banskej Bystrici po dvoch rokoch opäť ožívajú farbami insitného umenia. Ako informovala PR manažérka Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici Kristína Hatarová, svoje diela na predajnej výstave „Z vrchov do nížin“ prezentujú až do konca novembra slovenskí umelci žijúci v srbskej Kovačici.

Počas trvania výstavy bude možné zakúpiť si nielen vybrané krásne obrázky, ale aj ďalšie zaujímavé a jedinečné s nimi spojené darčekové a propagačné predmety.

Príbehy plné farebnosti

Výstava predstavuje viac ako 60 jedinečných obrazov zachytávajúcich insitné umenie Slovákov žijúcich na „dolnej zemi“. Maľované príbehy plné farebnosti, folklórnych detailov a naivnou úprimnosťou sa u nás, ale aj vo svete, tešia čoraz väčšej popularite. Svedčia o tom aj snahy o zapísanie insitného umenia z Kovačice do Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Pomoc v tejto súvislosti poskytlo aj Stredoslovenské múzeum.

Obrazy z Kovačice ponúkajú špecifický a zároveň atraktívny pohľad na umenie. Prinášajú so sebou niečo, čo častokrát v umení absentuje, a to je spontánnosť, úprimnosť prejavu a nadhľad. Ako kultúrna inštitúcia preto vnímame pozitívne snahy tejto komunity a Srbskej republiky o zapísanie insitného umenia z Kovačice do zoznamu UNESCO. Už pred dvomi rokmi, keď sa výstava v Stredoslovenskom múzeu konala prvýkrát, sme symbolicky stáli na začiatku tohto procesu, svojím dielom sme radi pomohli a pozorne ho sledujeme doteraz. Dúfam, že naši priatelia sa v dohľadnej dobe dočkajú pozitívnej odpovede a zaslúžene sa zaradia do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva“, uviedol riaditeľ SSM Marcel Pecník.

Komentované prehliadky či podujatie

Na predajnej výstave Z vrchov do nížin odprezentujeme 63 umeleckých diel. V roku 2019 sa výstava insitného umenia z Kovačice stretla s obrovským úspechom. Za tri týždne jej trvania ju videlo viac ako 1 500 ľudí a verím, že si svojich priaznivcov získa rovnako aj teraz. Súčasťou výstavy budú, samozrejme, aj komentované prehliadky či podujatie Stretnutie s minulosťou, na ktorom prostredníctvom besedy priblížime život dolnozemských Slovákov“, doplnil riaditeľ s tým, že záštitu nad podujatím prevzal predseda BBSK Ján Lunter a veľvyslanec Srbskej republiky na Slovensku jeho excelencia Momčilo Babić.

Viac k témam: Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici, Thurzov dom, Výstava
Zdroj: Webnoviny.sk – Do Thurzovho domu sa vrátilo insitné umenie, svoje diela prezentujú Slováci zo Srbska © SITA Všetky práva vyhradené.