Záujem slovenských podnikateľov o daňové raje rastie, vo firmách majú miliardy eur

Ekonomika

6.2.2021 (Webnoviny.sk) – V daňových rajoch aktuálne sídli 5 276 slovenských spoločností. Medziročne počet týchto firiem stúpol o 280. Vyplýva to z dát poradenskej spoločnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company. Majitelia z destinácií považovaných za daňový raj majú v základnom kapitáli týchto firiem investovaných bezmála 10,5 mld. eur.

Tempá prírastkov sa zrýchľujú

Najviac ich pritom podniká v oblasti veľkoobchodu a maloobchodu, profesijných a vedeckých činností a v nehnuteľnostiach.

Akékoľvek zmeny v ekonomickom prostredí majú na počet spoločností v daňovo zvýhodnených destináciách malý dopad. Sledujeme, že ich počet sa zvyšuje z roka na rok, pričom medziročné tempá prírastkov sa zrýchľujú. Kým pred viac ako piatimi rokmi sme zaznamenávali desiatky prírastkov z roka na rok, v poslednom období ide o stovky,“ uviedla analytička Bisnode A Bradstreet Company Petra Štěpánová.

Najobľúbenejším daňovým rajom USA

Najobľúbenejším daňovým rajom pre Slovákov sú Spojené štáty americké. Sídli v nich 1 406 našich firiem. Oproti roku 2019 narástol ich počet o 178. Na druhom mieste je Holandsko so 1 166 slovenskými spoločnosťami, čo je iba o tri viac ako rok predtým.

Tretiu priečku obsadil ostrovný Cyprus, ktorý však podľa Štěpánovej aj naďalej stráca „lesk“. V roku 2020 tam malo svoje sídlo 944 našich firiem, čo je medziročne o 115 menej. Najväčší prírastok v počet nových spoločností zaznamenala Seychelská republika, ktorá vlani zaregistrovala 208 slovenských spoločností. Aktuálne ich tam sídli 320.

Viac k témam: daňové raje
Zdroj: Webnoviny.sk – Záujem slovenských podnikateľov o daňové raje rastie, vo firmách majú miliardy eur © SITA Všetky práva vyhradené.