Zamestnávatelia varujú pred rapídne sa zhoršujúcou situáciou, štát vyzývajú na posilnenie očkovania

Ekonomika

16.11.2021 (Webnoviny.sk) – Zamestnávatelia vyzývajú vládu a všetky politické strany, aby urobili maximum pre podporu a zvyšovanie zaočkovanosti slovenského obyvateľstva.

Viac o téme: Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku

Asociácia priemyselných zväzov a dopravy, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR, Republiková únia zamestnávateľov a Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora totiž upozorňujú, že epidemická situácia v krajine sa opäť rapídne zhoršuje a počty nakazených a hospitalizovaných stúpajú na úrovne, ktoré môžu výrazne poškodiť nielen ekonomiku, ale dokonca aj dostupnosť základných služieb a potrieb.

Príklady zo zahraničia

„Preto, v záujme dosiahnutia čo najväčšej miery zaočkovanosti, podporujeme zavedenie efektívnych opatrení. Viaceré príklady zo zahraničia nám dokazujú, že pokiaľ preváži snaha o ochranu zdravia obyvateľov pred snahou o získanie politických bodov, je možné a reálne tento cieľ dosiahnuť,“ uvádzajú zamestnávatelia v spoločnom vyhlásení.

Zároveň vítajú zavedenie možnosti legálne požadovať informáciu od zamestnanca o tom, či je očkovaný, testovaný, prípadne či prekonal ochorenie COVID-19.

Motivácia dať sa očkovať

Pokiaľ zamestnanec nemá záujem využiť bezplatné očkovanie, zamestnávatelia súhlasia s ich pravidelným testovaním, avšak na náklady zamestnancov samotných.

„Práve prenesenie finančnej a organizačnej zodpovednosti na samotného zamestnanca bude pre mnohých motiváciou dať sa očkovať,“ píše sa vo vyhlásení. Uplatneniu tohto pravidla môže predchádzať dvoj až trojtýždňové prechodné obdobie, počas ktorého bude tzv. samotesty hradiť štát.

V tejto súvislosti však zamestnávatelia upozorňujú, že nie každý zamestnávateľ má reálnu možnosť organizovať testovanie vo vlastnej réžii, a preto povinnosť testovať dvakrát týždenne je v praxi nevykonateľná.

Viac k témam: Koronavírus, Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku, očkovanie zamestnancov
Zdroj: Webnoviny.sk – Zamestnávatelia varujú pred rapídne sa zhoršujúcou situáciou, štát vyzývajú na posilnenie očkovania © SITA Všetky práva vyhradené.