Zamestnanosť na Slovensku zaznamenala výrazný pokles, predbežné čísla analytika sklamali

Ekonomika

18.5.2021 (Webnoviny.sk) – Pokles zamestnanosti na Slovensku pokračoval aj v prvom kvartáli tohto roka. V januári až marci tohto roka sa zamestnanosť medziročne znížila o 2,5 percenta. Prepad zamestnanosti bol vyšší ako vo štvrtom štvrťroku minulého roka, vtedy podľa rýchleho odhadu počet pracujúcich medziročne klesol o 2 percentá.

Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, zamestnanosť v prvom štvrťroku podľa rýchleho odhadu štatistikov dosiahla 2,36 milióna osôb. Po očistení o sezónne vplyvy sa celková zamestnanosť medziročne znížila o 2,8 percenta a oproti štvrtému štvrťroku minulého roka o 1,1 percenta.

Skrytá nezamestnanosť

Predbežné čísla z trhu práce analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka sklamali. „Nezamestnanosť v metodike úradov práce síce silný nárast nezamestnanosti nehlásila, zamestnanosť však v úvode roka zaznamenala najvýraznejší pokles od druhého kvartálu minulého roka,“ upozornil.

Časť nižšej zamestnanosti sa podľa neho mohla opäť premietnuť do tzv. skrytej nezamestnanosti, teda nárastu počtu ekonomicky neaktívnych osôb. „Nedá sa však ani vylúčiť, že prvý kvartál len uzatváral otvorené nožnice, ktoré vznikli medzi štatistikami nezamestnanosti úradov práce a Štatistického úradu v závere minulého roka,“ dodal Koršňák.

Rýchly odhad spresnia

Rýchly odhad zamestnanosti štatistici na základe ďalších dostupných štatistických a administratívnych údajov spresnia, doplnia o štruktúry jednotlivých ukazovateľov a publikujú 4. júna tohto roka.

„Upozorňujeme, že vzhľadom na súčasnú výnimočnú situáciu v súvislosti s COVID-19 môžu byť údaje revidované vo vyššej miere ako býva zvykom. Dôvodom je vyšší podiel odhadov spôsobený obmedzením dostupnosti informácií zo zdrojov údajov,“ uviedol Štatistický úrad SR.

Viac k témam: nezamestnanosť, nezamestnanosť v SR, zamestnanosť, zamestnanosť na Slovensku
Zdroj: Webnoviny.sk – Zamestnanosť na Slovensku zaznamenala výrazný pokles, predbežné čísla analytika sklamali © SITA Všetky práva vyhradené.