Webstránka predávala špionážny softvér, umožňoval kradnúť dáta aj pripojiť sa na webkameru

Ekonomika Informatika

30.11.2019 (Webnoviny.sk) – Britská polícia ukončila činnosť webstránky, na ktorej si záujemcovia mohli kúpiť špionážny softvér umožňujúci kontrolovať počítače iných ľudí. Britská Národná kriminálna agentúra (NCA) uviedla, že produkty spoločnosti Imminent Methods si kúpilo 14 500 ľudí. Všetkých dokážu vystopovať a následne ich aj obvinia.

V rámci medzinárodnej akcie polícia prehľadala vyše 80 nehnuteľností súvisiacich s osobami zapojenými do obchodovania so softvérom Imminent Monitor Remote Access Trojan (Imrat), ktorý predávali za 25 dolárov (v prepočte približne 23 eur). Vďaka nemu mal páchateľ úplný prístup k infikovanému zariadeniu, z ktorého mohol kradnúť dáta, sledovať činnosť obete a dokonca sa pripojiť na webkameru.

NCA prehľadala objekty v oblastiach Hull, Leeds, London, Manchester, Merseyside, Milton Keynes, Nottingham, Somerset a Surrey. Medzinárodné vyšetrovanie viedla Austrálska federálna polícia.

Polícia takisto znefunkčnila softvér, ktorý na stránke predávali. Podľa zástupcu NCA Phila Larratta ho využili na trestnú činnosť, vrátane „krádeže, podvodu a voyeurizmu„. Muži zákona doteraz zatkli na celom svete 14 osôb v súvislosti s predajom a kúpou malvéru.

Viac k témam: softvér, špionáž
Zdroj: Webnoviny.sk – Webstránka predávala špionážny softvér, umožňoval kradnúť dáta aj pripojiť sa na webkameru © SITA Všetky práva vyhradené.