Vzniká štvrtý najväčší výrobca áut na svete, Fiat a Peugeot podpísali dohodu o zlúčení

Automobilový priemyseľ Ekonomika

18.12.2019 (Webnoviny.sk) – Predstavenstvá automobiliek Fiat Chrysler Automobiles a PSA Peugeot v stredu podpísali dohodu o fúzii. Obe firmy ohlásili zlúčenie ešte v októbri s cieľom vytvoriť štvrtého najväčšieho výrobcu áut na svete v hodnote 50 mld. USD a s produkciou 8,7 mil. vozidiel ročne. Spojená firma tak bude veľkosťou nasledovať po automobilkách Toyota, Volkswagen a aliancii Renault-Nissan.

Fúzia má podľa oboch spoločností vytvoriť úspory v hodnote 3,7 mld. USD. Dohoda nepočíta s rušením existujúcich tovární. Zlúčený podnik má znížiť náklady vďaka zdielaným investíciám, novým technológiám a centralizovaným nákupom.

Na Slovensku pôsobí Peugeot prostredníctvom Groupe PSA Slovakia v Trnave. Trnavská automobilka vyprodukovala od roku 2006 už viac ako tri milióny vozidiel. Generuje okolo 4 500 priamych pracovných postov a okrem toho dáva prácu takmer 20 000 ľuďom prostredníctvom svojich dodávateľov lokalizovaných na Slovensku.

(1 EUR = 1,1162 USD)

Zdroj: Webnoviny.sk – Vzniká štvrtý najväčší výrobca áut na svete, Fiat a Peugeot podpísali dohodu o zlúčení © SITA Všetky práva vyhradené.