Volkswagen dočasne zatvára väčšinu európskych závodov, koronavírus spôsobuje problémy

Automobilový priemyseľ Ekonomika

17.3.2020 (Webnoviny.sk) – Nemecký výrobca áut Volkswagen pozastaví produkciu vo väčšine závodov na dva týždne pre neistotu v oblasti dopytu po autách a pre neistotu v otázke subdodávok, ktorú vyvoláva šírenie koronavírusu. Uviedol to v utorok generálny riaditeľ firmy Herbert Diess.

Rok 2020 je veľmi ťažký

Podľa agentúry DPA, ktorá citovala zástupcov zamestnancov, vo väčšine závodov bude posledná pracovná zmena pred prerušením výroby v piatok.

Viac k téme Koronavírus

Šéf Volkswagenu Herbert Diess uviedol, že rok 2020 je veľmi ťažký a pandémia koronavírusu predstavuje neznáme prevádzkové a finančné problémy. Finančný riaditeľ Frank Witter v súvislosti s vplyvom šírenia koronavírusu na globálnu ekonomiku povedal, že nie je jasné, ako vážne a ako dlho to bude ovplyvňovať Frank Witter.

„V súčasnosti je takmer nemožné urobiť spoľahlivú prognózu. Využívame všetky opatrenia na podporu našich zamestnancov a ich rodín a na stabilizáciu nášho podnikania,“ konštatoval. Podľa agentúry AP Volkswagen už prerušil výrobu v Španielsku.

Tržby a zisk vlani rástli

Za minulý rok Volkswagen dosiahol rast celkových tržieb o 7 percent na 252,6 mld. eur a čistý zisk sa zvýšil o 15 % na 14,02 mld. eur. Tržby koncernu Volkswagen za predaj osobných áut v minulom roku stúpli o 4,5 percenta na 88,4 mld. eur. Prevádzkový zisk pred zohľadnením jednorazových položiek sa zvýšil na úroveň 3,8 mld. eur.

Tržby značky Škoda vlani posilnili o 14,5 percenta na 19,8 mld. eur a Seat si v oblasti tržieb medziročne prilepšil o 12,7 percenta na 11,5 mld. eur. Tržby značky Bentley vzrástli o 35,1 percenta na 2,1 mld. eur a značky Porsche o 10,1 percenta na 26,1 mld. eur. Divízia Audi však evidovala pokles predaja na sumu 55,7 mld. eur.

Divízia komerčných vozidiel v roku 2019 dosiahla tržby takmer na úrovni predchádzajúceho roka, a to v objeme 11,5 mld. eur. Značka MAN evidovala rast predaja o 4,6 percenta na 12,7 mld. eur a Scania vykázala tržby v sume 13,9 mld. eur.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Volkswagen dočasne zatvára väčšinu európskych závodov, koronavírus spôsobuje problémy © SITA Všetky práva vyhradené.