Vláda aj poslanci opakovane zasahujú samospráve do kompetencií a financovania, upozorňuje župan Viskupič

Ekonomika

27.11.2021 (Webnoviny.sk) – Združenie samosprávnych krajov SK8 kritizuje ďalší zásah do rozpočtov samosprávnych krajov. Ako informoval predseda SK8 a trnavský župan Jozef Viskupič, najnovším príkladom je úprava financovania verejných, súkromných a cirkevných škôl a školských zariadení.

Poslanecký návrh novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve schválili poslanci parlamentu 25. novembra, teda v deň termínu, dokedy sa bolo možné zapojiť do medzirezortného pripomienkového konania.

Negatívny vplyv na rozpočet

Zásadné pripomienky uplatnili tri samosprávne kraje, a to Bratislavský, Trnavský a Žilinský.

„S ideou zjednotenia školských jedální a internátov verejných, súkromných a cirkevných zriaďovateľov nemáme problém. Avšak bude to mať negatívny vplyv na rozpočet krajov, ktoré školské zariadenia financujú zo svojich originálnych peňazí. Je neakceptovateľné, že poslanci parlamentu odsúhlasili takéto zvýšenie výdavkov krajov bez diskusie s SK8 a bez návrhu ich kompenzácie. Až bizarné je, že pripomienkové konanie uplynulo v deň schválenia poslaneckej novely, pričom jeho vyhodnotenie ešte len prebieha,“ skonštatoval Viskupič.

Navrhovanou úpravou zákona stráca podľa jeho slov samosprávny kraj možnosť definovať kritéria a podmienky financovania školských internátov a jedální, ktoré musí cirkevný a súkromný zriaďovateľ splniť pred uzatvorením zmluvy.

Štát očakáva podporu a spoluprácu

V podobnom duchu SK8 kritizovalo, že vláda svojvoľne zasahuje do financovania samosprávnych krajov bez konzultácie, a to na úkor rozpočtov obcí, miest a krajov. Za aktuálny príklad takýchto zásahov Viskupič označil novú daňovo-odvodovú reformu.

„Vláda, ale aj poslanci, opakovane zasahujú samospráve do kompetencií a financovania bez konzultácií a kompenzácií. Na druhej strane neustále očakávajú od miestnej aj krajskej samosprávy podporu a spoluprácu, či už je to počas pandémie, v testovaní, distribúcii miliónov ochranných prostriedkov do škôl a sociálnych zariadení alebo vo vykonávaní očkovania prostredníctvom veľkokapacitných očkovacích centier a výjazdovej služby,“ uviedol trnavský župan.

Viac k témam: Financovanie samospráv, Rozpočet, Samospráva
Zdroj: Webnoviny.sk – Vláda aj poslanci opakovane zasahujú samospráve do kompetencií a financovania, upozorňuje župan Viskupič © SITA Všetky práva vyhradené.