Väčšina zamestnancov prišla pre pandémiu o odmeny, necelá štvrtina firiem ich musela znížiť

Ekonomika

6.6.2021 (Webnoviny.sk) – Negatívne dopady pandémie na biznis a zvýšené výdavky firiem na preventívne opatrenia s cieľom ochrany zdravia sa prejavili aj na spôsobe vyplácania odmien zamestnancom. V priemere každý tretí oslovený podnikateľ vyplácanie odmien zamestnancom v uplynulom roku zrušil.

Škrtali najviac v službách

Najvyšší podiel, na úrovni 40 percent, je pritom medzi najmenšími podnikateľmi a živnostníkmi. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu agentúry Datank pre ČSOB na vzorke 400 podnikateľov a firiem na Slovensku.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Z pohľadu odvetví škrtali najviac podnikatelia pôsobiaci v ubytovacom a gastro sektore. K škrtom vo väčšej miere pristúpili tiež podnikatelia pôsobiaci v administratívnych, podporných a servisných službách, ako aj v kultúre a zábave.

Dominuje stavebníctvo

Necelých 29 percent oslovených firiem na svojej politike vyplácania odmien v uplynulom období nič nemenilo a vypláca ich podobne ako pred vypuknutím pandémie. Najvyššie zastúpenie majú v tomto prípade väčšie firmy s obratom nad 200-tisíc eur ročne.

Z pohľadu odvetví dominuje stavebníctvo, v ktorom zamestnávatelia v najväčšej miere zachovali systém odmeňovania nezmenený. Dvadsaťštyri percent firiem bude vyplácať, odmeny ale nižšie ako v minulosti.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, firmy, gastro, odmeny, Pandémia, podnikatelia, prieskum, živnostníci
Zdroj: Webnoviny.sk – Väčšina zamestnancov prišla pre pandémiu o odmeny, necelá štvrtina firiem ich musela znížiť © SITA Všetky práva vyhradené.