U. S. Steel Košice chce urýchliť prepúšťanie zamestnancov, niektorým ponúka benefit

Ekonomika

16.4.2020 (Webnoviny.sk) – Predstavitelia spoločnosti U. S. Steel Košice a odborári sa dohodli na dodatku ku kolektívnej zmluve, ktorý ponúka jednorazový benefit pre zamestnancov. Týka sa to najmä pracujúcich dôchodcov a zamestnancov, ktorí majú menej ako tri roky do dôchodku alebo majú odpracovaných 35 a viac rokov v spoločnosti.

Ak ukončia pracovný pomer dohodou, firma im ponúkne vyplatenie jednorazovej mzdy do výšky 18-násobku priemernej mesačnej mzdy. Spoločnosť zároveň oznámila, že musí urýchliť proces znižovania počtu zamestnancov.

Spoločnosť v lete minulého roka ohlásila znižovanie pracovných pozícií pre nepriaznivú situáciu na európskom trhu s oceľou. Odvtedy sa situácia na trhu podľa vyjadrení spoločnosti zhoršila. Európsky trh je podľa vyjadrení firmy poškodzovaný dovozom ocele z krajín, ktorých podmienky podnikania sú neférové. Dopyt po oceli klesol v rôznych sektoroch podľa vyjadrení spoločnosti o viac než 50 %, spotreba ocele takisto radikálne poklesla.

V zmysle opatrenia zameraného na znižovanie nákladov v spoločnosti oznámili redukovanie počtu zamestnancov v U. S. Steel Košice a v jej dcérskych spoločnostiach o 2 500 do konca roka 2021. V minulom roku odišlo zo spoločnosti dohodou 1 400 zamestnancov. „Vzhľadom na aktuálnu situáciu musíme tento proces urýchliť,“ uviedla firma.

V hutníckom podniku U. S. Steel Košice pracuje približne 11-tisíc zamestnancov. Podnik patrí do nadnárodnej korporácie U. S. Steel.

Viac k témam: prepúšťanie
Zdroj: Webnoviny.sk – U. S. Steel Košice chce urýchliť prepúšťanie zamestnancov, niektorým ponúka benefit © SITA Všetky práva vyhradené.