Tržby Volkswagenu pre koronavírus prudko klesli, prevádzkový zisk sa prepadol o 81 percent

Automobilový priemyseľ Ekonomika

29.4.2020 (Webnoviny.sk) – Tržby a prevádzkový zisk nemeckej automobilky Volkswagen v prvom kvartáli prudko klesli v dôsledku toho, že pandémia koronavírusu zatvorila predajne áut a zastavila produkciu.

Globálny predaj vozidiel koncernu počas januára až marca oslabil o 23 percent na 2 mil. áut z úrovne 2,6 mil. v rovnakom kvartáli pred rokom. Tržby spoločnosti sa znížili o 8,3 percenta na 55,1 mld. eur.

Pandémia ich ovplyvnila

Prevádzkový zisk Volkswagenu pred zohľadnením finančných položiek, ako sú úroky a dane, sa prepadol o 81 percent na 900 mil. eur z úrovne 4,8 mld. eur pred rokom.

Viac o téme: Koronavírus

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Finančný riaditeľ automobilky Frank Witter vo vyhlásení uviedol, že „pandémia Covid-19 podstatne ovplyvnila naše podnikanie v prvom kvartáli. Prijali sme početné protiopatrenia, aby sme zredukovali náklady a zabezpečili likviditu a naďalej sme vo finančne silnej pozícii“.

Výroba sa obnovuje

Výroba Volkswagenu sa obnovuje v Číne aj v Európe. Predajne Volkswagenu sa znova otvárajú v Číne a v Nemecku. Automobilka uviedla, že stále predpokladá dosiahnutie celoročného prevádzkového zisku, ale bude výrazne pod úrovňou vlaňajška.

Koncern pôsobí aj na Slovensku. Volkswagen Slovakia je pilierom slovenského exportu, najväčším súkromným zamestnávateľom v krajine a spolu so svojimi zamestnancami aj najväčším prispievateľom do verejných rozpočtov. Spoločnosť preinvestovala na Slovensku od svojho vzniku už vyše 4,5 mld. eur.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus, Koronavírus COVID-19 v Nemecku, predaj áut, preventívne opatrenia, tržby, zisk
Zdroj: Webnoviny.sk – Tržby Volkswagenu pre koronavírus prudko klesli, prevádzkový zisk sa prepadol o 81 percent © SITA Všetky práva vyhradené.