Tržby maloobchodu v novembri medziročne zvýšili, prilepšili si aj špecializované predajne

Ekonomika

7.1.2022 (Webnoviny.sk) – Tržby v maloobchode sa v novembri 2021 medziročne zvýšili o 3,9 %. Medziročný rast bol výraznejší v porovnaní s októbrom, keď tržby rástli miernejším 2,2 % tempom. Úroveň pred pandémiou maloobchodné tržby v stálych cenách prevýšili o 3,5 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Medziročne rástli tržby v siedmich z deviatich zložiek maloobchodu, celkovo 5 z 9 zložiek maloobchodu dosahovalo tržby vyššie ako pred pandémiou. Podielovo najvýznamnejšia zložka, predaj v nešpecializovaných predajniach (hyper a supermarkety), zostala druhý mesiac v medziročnom poklese tržieb, i keď veľmi miernom, len o 0,2 %. Napriek tomu dosahovali tržby objem vyšší ako pred pandémiou o takmer 2 %.

Rástli tržby v špecializovaných predajniach

Celkové medziročné zvýšenie tržieb v maloobchode sa výraznejšie prejavilo v tržbách so zariadeniami informačných a komunikačných technológií o 14,1 %, čím sa výrazne priblížili úrovni spred dvoch rokov, zaostávanie bolo iba 0,5 %.

Medziročne rástli aj tržby predajcom za ostatný tovar v špecializovaných predajniach, ktorý zahŕňa predaj obuvi, textilu, drogérie, a to o 3,5 %. Rástli aj tržby v špecializovaných predajniach s tovarom pre domácnosť o 0,5 %. Obidve tieto zložky maloobchodu mali tiež tržby vyššie ako pred pandémiou.

Polepšil si aj internetový predaj

Tretí mesiac po sebe najvýraznejšie prekonával hodnoty tržieb spred dvoch rokov predaj mimo predajní, stánkov a trhov, ktorý okrem iného zahŕňa aj zásielkový a internetový predaj, v novembri o viac ako pätinu. Medziročné tržby tejto zložky maloobchodu boli vyššie o 11,5 %.

Úroveň tržieb spred pandémie nedosiahol ešte predaj v stánkoch a na trhoch, ten mal tržby nižšie aj medziročne. Špecializované predajne s potravinami, nápojmi a tabakom aj predajne s pohonnými látkami mali medziročne vyššie tržby, ale v porovnaní s tržbami v novembri 2019 tiež zaostávali.

Viac k témam: COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu, Maloobchod
Zdroj: Webnoviny.sk – Tržby maloobchodu v novembri medziročne zvýšili, prilepšili si aj špecializované predajne © SITA Všetky práva vyhradené.