Trump chystá odvetu za digitálnu daň Francúzska, navrhuje clá za miliardy eur

Ekonomika

3.12.2019 (Webnoviny.sk) – Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa navrhuje uvalenie ciel na dovoz francúzskych tovarov v hodnote do 2,4 mld. USD, vrátane syra Roquefort, kabeliek, rúžov a šumivého vína, ako odvetu za francúzsku daň voči americkým technologickým gigantom Google, Amazon a Facebook.

Podľa Úradu splnomocnenca USA pre obchod totiž francúzska daň na digitálne služby diskriminuje americké firmy. Úrad bude prijímať verejné vyjadrenia k navrhovaným clám do 6. januára a 7. januára uskutoční vypočúvanie. Clá na francúzske tovary by mohli byť až na úrovni 100 percent.

Cieľom francúzskej dane je brániť tomu, aby sa technologické firmy vyhýbali daniam zriaďovaním sídiel v krajinách EÚ s nízkymi daňami. Francúzsko schválilo 3-percentnú daň z príjmov digitálnych firiem, ktorých ročné globálne tržby sú nad úrovňou 750 mil. eur a tržby vo Francúzsku nad hranicou 25 mil. eur.

USA francúzsku daň kritizujú aj preto, že sa zameriava na príjmy firiem a nie na ich zisky a že sa uplatňuje retroaktívne. Splnomocnenec USA pre obchod Robert Lighthizer upozornil, že USA uvažujú aj o prešetrovaní digitálnych daní, ktoré zaviedli Rakúsko, Taliansko a Turecko.

(1 EUR = 1,1023 USD)

Viac k témam: americký prezident, digitálna daň
Zdroj: Webnoviny.sk – Trump chystá odvetu za digitálnu daň Francúzska, navrhuje clá za miliardy eur © SITA Všetky práva vyhradené.