Trináste dôchodky dostali zelenú od Matovičovej vlády, ale sumy budú zrejme nižšie

Ekonomika

26.8.2020 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 26. augusta, 12:43

Jeden milión 426-tisíc penzistov má v novembri tohto roka dostať zo Sociálnej poisťovne trinásty dôchodok v sume od 50 eur do 300 eur. Nárok na 300-eurovú trinástu penziu majú mať tí dôchodcovia, ktorí poberajú dôchodkovú dávku vo výške 214,80 eura a menej.

Pri dôchodku v sume 300 eur penzista dostane 269,34 eura, pri 400-eurovom dôchodku má trinásta penzia predstavovať 233,34 eura a pri dôchodku vo výške 500 eur vyplatí Sociálna poisťovňa trinástu penziu vo výške 197,34 eura.

Smeráci schválili vyššie dôchodky

Pri penzii v sume 909,28 eura a viac dosiahne trinásty dôchodok 50 eur. Na trináste dôchodky by sa malo v tomto roku vynaložiť 307,5 milióna eur. Vyplýva to z návrhu zákona o trinástom dôchodku, ktorý v stredu schválila vláda.

Trináste penzie plánuje vláda Igora Matoviča vyplatiť v tomto roku v nižšej sume, ako stanovuje platný zákon. Ten v Národnej rade SR štyri dni pred tohtoročnými februárovými parlamentnými voľbami presadili poslanci za Smer-SD.

Všetci starobní dôchodcovia totiž mali dostať v novembri tohto roka trinásty dôchodok v sume 460 eur, čo je priemerná suma starobnej penzie. Poberatelia ostatných druhov dôchodkov mali dostávať vždy v novembri trinásty dôchodok vo výške, ktorá zodpovedá priemernej sume daného druhu dôchodku.

Dostanú dvojnásobok

Napríklad pri predčasných dôchodcoch malo ísť v tomto roku o 433 eur, invalidní penzisti s mierou postihnutia nad 70 percent mali dostať 380 eur a invalidní dôchodcovia pri miere postihnutia do 70 percent 209 eur. Výdavky na trináste penzie mali podľa zákona od poslancov za Smer-SD dosiahnuť 589 miliónov eur.

„Zákon o trinástom dôchodku dáva dôchodcom viac ako dvojnásobok toho, čo kedykoľvek v dejinách Slovenskej republiky boli zvyknutí k štandardnému dôchodku dostať,“ povedal v polovici júla tohto roka minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak.

Kým vlani podľa neho vianočný dôchodok dostalo 1,26 milióna penzistov a vynaložilo sa na to 152 miliónov eur, v tomto roku trinástu penziu dostane o 164-tisíc dôchodcov viac a vláda na to vynaloží oproti vlaňajšku o 155 miliónov eur viac.

Najvyššia suma v histórii Slovenska

Ako na brífingu po rokovaní vlády povedal minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina), na trináste penzie v tomto roku pôjde vyše 300 miliónov eur.

„Je to najvyššia suma v histórii Slovenskej republiky, ktorá bola vyplatená ako minimálny dôchodok,“ povedal. Ako upozornil, kým starobný dôchodca s priemernou penziou v sume 477 eur dostal vlani od vlády Petra Pellegriniho vianočný príspevok v sume 80 eur, v novembri tohto roka mu Sociálna poisťovňa vyplatí trinásty dôchodok vo výške 205 eur.

„Je to 2,5-násobne viac,“ dodal šéf rezortu práce a sociálnych vecí.

Viac k témam: Matovičova vláda (OĽaNO-Sme rodina-SaS-Za ľudí), minister práce sociálnych vecí a rodiny SR, trinásty dôchodok
Zdroj: Webnoviny.sk – Trináste dôchodky dostali zelenú od Matovičovej vlády, ale sumy budú zrejme nižšie © SITA Všetky práva vyhradené.