Tel Aviv nie je pre podpriemerných, izraelská metropola je najdrahším mestom na svete

Ekonomika

4.12.2021 (Webnoviny.sk) – Izraelská metropola Tel Aviv je najdrahším mestom pre život na svete. Vyplýva to z najnovšej správy Economist Intelligence Unit, výskumnej a analytickej divízie mediálnej spoločnosti Economist Group.

Uvedené izraelské finančné a kultúrne centrum na brehu Stredozemného mora sa predtým v rebríčku nachádzalo na 5. mieste. V novom vydaní však predstihlo iné drahé svetové mestá ako Paríž a Singapur.

Skok pripisujú silnému šekelu

Obyvatelia Tel Avivu sa už roky sťažujú na to, ako im životné náklady rapídne ukrajujú z výplat.

„Izrael je drahý a v tomto smere je Tel Aviv drahší ako iné lokality v Izraeli, pretože tam sú dobré pracovné miesta,“ vysvetlil ekonóm z Telavivskej univerzity Dan Ben-David.

Ekonómovia tento skok Tel Avivu v rebríčku najdrahších miest pripisujú silnému izraelskému šekelu, ktorý je jednou z najsilnejších svetových mien a jeho hodnotu výrazne podporujú veľké zahraničné investície v Izraeli.

Ľudia majú dobré platy

Ben-David povedal, že tovary a služby v Izraeli sú vo všeobecnosti drahšie ako v iných krajinách, a Tel Aviv je drahší, pretože je ekonomickým centrom krajiny.

Ľudia v Tel Avive majú podľa neho dobré platy a mesto priťahuje talenty z celej krajiny.

Kúpa bytu v Tel Avive je pre priemerného Izraelčana takmer nedosiahnuteľná. Dokonca aj skromné byty v žiadaných oblastiach môžu stáť 4 milióny šekelov, čo je v prepočte viac ako 1,11 milióna eur.

Viac k témam: Najdrahšie mesto na svete
Zdroj: Webnoviny.sk – Tel Aviv nie je pre podpriemerných, izraelská metropola je najdrahším mestom na svete © SITA Všetky práva vyhradené.