Súdny dvor Európskej únie posilnil sociálnu ochranu dočasných zahraničných pracovníkov

Ekonomika

3.6.2021 (Webnoviny.sk) – Súdny dvor Európskej únie (ECJ) vo štvrtok posilnil sociálnu ochranu dočasných zahraničných pracovníkov.

Pokiaľ agentúry sprostredkujúce dočasné zamestnanie vysielajú pracovníkov prevažne do iných členských štátov únie, nemôžu automaticky aplikovať pravidlá sociálneho zabezpečenia platné v krajine, kde majú sídlo.

Menej ochrany aj súťaže

V opačnom prípade by to mohlo firmy motivovať, aby sa „usadzovali v členských štátoch, ktorých právne predpisy v oblasti sociálneho zabezpečenia by pre ne boli najvýhodnejšie“, konštatoval súd.

Z dlhodobého hľadiska by sa podľa najvyššieho súdneho tribunálu únie mohla znížiť úroveň ochrany pracovníkov a narušiť hospodárska súťaž medzi podnikmi, ktoré zamestnávajú dočasných pracovníkov a tými, ktoré zamestnancov priamo najímajú.

Agentúra sa obrátila na súd

Rozhodnutie sa opiera o prípad bulharského občana, ktorému miestna agentúra dočasného zamestnávania sprostredkovala prácu v nemeckej spoločnosti.

Vzhľadom na to, že agentúra podľa mesta Varna v Bulharsku nevykonávala žiadnu „významnú činnosť“, miestne úrady odmietli vydať potvrdenie, že v tomto prípade možno uplatniť bulharské sociálne štandardy. Agentúra sa následne obrátila na bulharský správny súd, ktorý požiadal ECJ o stanovisko.

Viac k témam: dočasné zamestnávanie, sprostredkovanie zamestnania, trh práce
Zdroj: Webnoviny.sk – Súdny dvor Európskej únie posilnil sociálnu ochranu dočasných zahraničných pracovníkov © SITA Všetky práva vyhradené.