Sporitelia v druhom pilieri budú dostávať vyššie dôchodky, Sociálna poisťovňa mení vzorec

Ekonomika

9.12.2019 (Webnoviny.sk) – Od nového roku sa budú sporiteľom v druhom dôchodkovom pilieri po novom vypočítavať dôchodky zo Sociálnej poisťovne. Ako informoval hovorca poisťovne Peter Višváder, podľa parlamentom schválenej novely zákona o sociálnom poistení sa totiž zmení vzorec na výpočet dôchodku z prvého piliera pre ľudí, ktorí si na penziu sporia v kapitalizačnom pilieri.

Čas na prepočet

„Sporiteľom sa bude pri výpočte dôchodku z prvého piliera krátiť nižšia pomerná časť starobného dôchodku a predčasného starobného dôchodku za ich účasť v druhom pilieri,“ povedal. Sporitelia tak podľa Višvádera dostanú zo Sociálnej poisťovne vyšší dôchodok, keďže sa im budú uznávať aj odvody, ktoré počas svojho pracovného života odviedli do tzv. rezervného fondu.

Na prepočty už vydaných rozhodnutí o dôchodkoch z prvého piliera pre sporiteľov v druhom pilieri bude mať pritom Sociálna poisťovňa čas do 30. marca 2021.

„O novej výške dôchodku Sociálna poisťovňa rozhodne z úradnej povinnosti, nie je teda potrebná osobitná žiadosť poberateľa dôchodku,“ upozornil hovorca poisťovne.

Ako dodal, o novej výške dôchodku dostanú poberatelia dôchodkov písomné rozhodnutie a zvýšená suma dôchodku im bude doplatená spätne od 1. januára 2020.

Ukrátení o desiatky eur ročne

Novelu zákona o sociálnom poistení od poslancov za Most-Híd, ktorá prinesie sporiteľom vyššie penzie zo Sociálnej poisťovne, schválil parlament koncom novembra tohto roka.

Dôchodky zo Sociálnej poisťovne sa pre účastníkov druhého piliera krátia vzhľadom na to, že časť ich penzijných odvodov smeruje na ich osobné účty v dôchodkových správcovských spoločnostiach.

„Sporiteľ, ktorý zarábal počas kariéry priemernú mzdu a odpracoval 42 rokov, je pri výpočte dôchodku ukrátený o približne 13 eur mesačne, teda viac ako 150 eur ročne,“ tvrdia poslanci za Most-Híd.

Sociálna poisťovňa podľa strany Most-Híd v súčasnosti sporiteľom priznáva nižšie dôchodky, ako by im mali patriť, pre nesprávne nastavený vzorec.

Ako v parlamentnej rozprave uviedla poslankyňa za Most-Híd Irén Sárközy, v tomto roku sa to negatívne dotýka približne 10 tisíc sporiteľov, avšak postupne by to postihlo všetkých 1,5 milióna účastníkov druhého piliera.

Nižšie krátenie

„Spôsobené je to tým, že pri výpočte dôchodku sa nezohľadňujú odvody do rezervného fondu solidarity, ktoré v praxi slúžili na vykrytie deficitu základného fondu starobného poistenia, teda predovšetkým na výplatu starobných dôchodkov a predčasných starobných dôchodkov,“ uviedli poslanci za Most-Híd.

Napríklad v tomto roku sa dôchodok zo Sociálnej poisťovne pre sporiteľa v druhom pilieri kráti o pomer 4,75/18, teda o 26,39 %. Tento pomer je daný tým, že sadzba do druhého piliera v tomto roku predstavuje 4,75 % a celková sadzba na starobné poistenie je 18 %.

Ak sa podľa novely zákona od poslancov za Most-Híd v celkovej sadzbe zohľadní aj sadzba na poistné do rezervného fondu solidarity vo výške 4,75 %, pomer krátenia by v tomto roku predstavoval 4,75/22,75.

Dôchodky zo štátneho, priebežného piliera by sa tak pre sporiteľov krátili už len o 20,88 % namiesto terajších 26,39 %. Znamenalo by to, že penzie sporiteľov v druhom pilieri, ktoré vypláca alebo bude vyplácať Sociálna poisťovňa, by boli vyššie.

Viac k témam: 2.pilier, starobný dôchodok
Zdroj: Webnoviny.sk – Sporitelia v druhom pilieri budú dostávať vyššie dôchodky, Sociálna poisťovňa mení vzorec © SITA Všetky práva vyhradené.