Spoločnosť Amazon sa vyhráža prepustením ekologickým aktivistom

Ekonomika

3.1.2020 (Webnoviny.sk) – Spoločnosť Amazon sa vyhráža prepustením tým zamestnancom, ktorí ju verejne vyzývajú na prijatie účinnejších krokov v boji proti klimatickej kríze, konkrétne k tomu, aby razantnejšie a rýchlejšie znížila svoju uhlíkovú stopu.

Vedenie spoločnosť týmto odvážnym zamestnancom adresovalo písomné výzvy, v ktorých im hrozí, že ak budú naďalej poskytovať vyjadrenia médiám, môžu prísť ľahko o prácu.

Smernice o externej komunikácii

Vo štvrtok o tom informovala iniciatíva, ktorá týchto ľudí združuje, známa ako Zamestnanci Amazonu za klimatickú spravodlivosť. „Toto nie je ten správny čas na zatváranie úst tým, ktorí sa rozhodli prehovoriť,“ bráni svojich členov táto neformálna vnútropodniková organizácia.

Amazon na túto kauzu vo štvrtok reagoval vyhlásením, podľa ktorého vedeniu firmy prekáža len to, ak zamestnanci neriešia tieto záležitosti v rámci firmy, ale tlačia na vedenie cez médiá. „Naše smernice o externej komunikácii nie sú nové, a sme presvedčení, že podobné smernice majú aj iné veľké spoločnosti,“ uvádza sa v stanovisku Amazonu.

Otvorený list Bezosovi

Minulý rok spísali zamestnanci Amazonu otvorený list šéfovi firmy Jeffovi Bezosovi, v ktorom ho vyzývajú k tomu, aby Amazon nečakal s prechodom na uhlíkovú neutralitu ďalšie desaťročia, ale aby prijal razantnejšie kroky. Pod otvorený list sa podpísalo vyše 8-tisíc zamestnancov tejto spoločnosti.

Amazon má obrovskú uhlíkovú stopu, jeho ročné emisie predstavujú podľa nedávno zverejnených údajov 44,4 milióna ton oxidu uhličitého. To je väčšia uhlíková stopa akú má napríklad celé Slovensko – 37,9 milióna ton oxidu uhličitého ročne podľa údajov z roku 2017.

Viac k témam: aktivisti, uhlíková stopa
Zdroj: Webnoviny.sk – Spoločnosť Amazon sa vyhráža prepustením ekologickým aktivistom © SITA Všetky práva vyhradené.