Sociálna poisťovňa upozorní zamestnávateľov a živnostníkov, že si môžu odložiť platbu poistného za máj

Ekonomika

4.6.2020 (Webnoviny.sk) – Počas štvrtka 4. júna a piatka 5. júna pošle Sociálna poisťovňa zamestnávateľom a samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO), ktorí jej nahlásili aktuálne kontakty, esemesky a e-maily, prostredníctvom ktorých im pripomenie možnosť uplatniť si odklad platenia poistného za máj tohto roka.

Lehota na úhradu poistného sa im tak predĺži do 31. decembra tohto roka. V tlačovej správe o tom informoval hovorca poisťovne Peter Višváder.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Táto možnosť sa týka tých zamestnávateľov a SZČO, ktorí za máj vykazujú pokles čistého obratu alebo pokles príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti o 40 % a viac.

Predĺženie lehoty na zaplatenie poistného za máj až do 31. decembra tohto roka platí pre povinne poistenú SZČO a tiež pre zamestnávateľa za časť poistného za zamestnávateľa (nie za zamestnanca).

Sociálna poisťovňa im pritom odporúča využiť elektronický formulár čestného vyhlásenia, ktorý zabezpečí rýchlu spätnú väzbu o zapracovaní predĺženej splatnosti poistného.

„V nevyhnutnom prípade je možné využiť aj listinnú podobu formuláru, ktorú treba doručiť do príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne,“ dodal hovorca poisťovne.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, sociálne odvody
Zdroj: Webnoviny.sk – Sociálna poisťovňa upozorní zamestnávateľov a živnostníkov, že si môžu odložiť platbu poistného za máj © SITA Všetky práva vyhradené.