Sociálna poisťovňa dostala doteraz zo štátneho rozpočtu pomoc vo výške 370 miliónov eur

Ekonomika

17.5.2020 (Webnoviny.sk) – Sociálnej poisťovni poslala vláda zo štátneho rozpočtu od začiatku tohto roka do polovice mája 370 miliónov eur. Koronakríza a s ňou súvisiace ekonomické opatrenia vlády totiž znižujú príjmy a zvyšujú výdavky poisťovne. S pokrytím financií na vyplácanie dôchodkov či nemocenských dávok preto musel poisťovni pomôcť štát.

„Sociálnej poisťovni bol v apríli poskytnutý transfer finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu vo výške 317,5 milióna eur,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Od začiatku tohto roka tak finančná pomoc od štátu dosiahla 370 miliónov eur. V máji zatiaľ poisťovňa peniaze zo štátneho rozpočtu nedostala. V minulom roku pritom poisťovňa hospodárila bez finančnej pomoci zo štátneho rozpočtu.

Ekonomické opatrenia vlády

Sociálna poisťovňa má nižšie príjmy z poistného od ekonomicky aktívnych osôb aj pre ekonomické opatrenia súčasnej vlády súvisiace s koronakrízou.

Zamestnávateľom a povinne poisteným samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO), ktorých obrat alebo príjem z podnikania klesol najmenej o 40 percent, sa totiž posunula splatnosť marcového poistného na sociálne a zdravotné poistenie z apríla na koniec júla tohto roka.

Poistné, ktoré platí zamestnanec, a odvádza ho jeho zamestnávateľ, je zamestnávateľ naďalej povinný odvádzať v pôvodných termínoch splatnosti.

Vláda zároveň môže nariadením stanoviť aj ďalšie mesiace, za ktoré sa časti zamestnávateľov a SZČO posunie splatnosť sociálnych a zdravotných odvodov.

Odvody nemusia zaplatiť

Negatívny vplyv na príjmy Sociálnej poisťovne má tento mesiac aj novela zákona o sociálnom poistení, podľa ktorej časť zamestnávateľov a povinne poistených SZČO nemusí v máji za apríl zaplatiť odvody do Sociálnej poisťovne.

Ide o tie subjekty, ktoré v apríli tohto roka najmenej na 15 dní uzatvorili svoje prevádzky, napríklad na základe opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR.

Na poistné, ktoré platí zamestnanec a odvádza ho zamestnávateľ, sa táto úľava nevzťahuje. Zamestnávateľ je naďalej povinný odviesť ho v pôvodnom termíne splatnosti.

Vláda bude môcť nariadením stanoviť aj ďalšie mesiace, za ktoré vymedzení zamestnávatelia a SZČO nebudú povinní zaplatiť sociálne odvody.

Pandemické ošetrovné a PN

Výdavky Sociálnej poisťovne, naopak, zvýšilo zavedenie tzv. pandemických ošetrovných a PN. Parlament koncom marca tohto roka schválil novelu zákona o sociálnom poistení, ktorou sa zaviedlo pandemické ošetrovné a nemocenské pri karanténe.

Ošetrovné, takzvané OČR, sa po novom vypláca celé obdobie starostlivosti o dieťa počas uzatvorenia škôlok a škôl, ak ide o dieťa do 11 rokov veku.

Ministerstvo práce a sociálnych vecí predpokladá, že pandemické ošetrovné v tomto roku dostane 200-tisíc rodičov s celkovou dĺžkou trvania 101 dní a priemernou dennou sumou 15,8 eura.

Zaviedol sa tiež nárok na nemocenské pri karanténe alebo povinnej izolácii, ktoré Sociálna poisťovňa vypláca od prvého dňa vo výške 55 % vymeriavacieho základu. Tieto dve opatrenia by si mali v tomto roku zo Sociálnej poisťovne vyžiadať 338,5 milióna eur.

Viac k témam: finančná pomoc
Zdroj: Webnoviny.sk – Sociálna poisťovňa dostala doteraz zo štátneho rozpočtu pomoc vo výške 370 miliónov eur © SITA Všetky práva vyhradené.