Slovensko má svetu čo ponúknuť, pavilón na EXPO v Dubaji je cestou k novým obchodným kontaktom

Ekonomika

19.10.2021 (Webnoviny.sk) – Slovenský pavilón na svetovej výstave EXPO 2020 v Dubaji je príležitosťou predstaviť Slovensko svetu a nadviazať aj nové obchodné kontakty. Uviedol to predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO), ktorý koncom minulého týždňa odcestoval do Spojených arabských emirátov (SAE).

V Dubaji sa zúčastnil na slávnostnom otvorení slovenského pavilónu na výstave EXPO 2020 a stretol sa s podpredsedom vlády a ministrom financií SAE šejkom Maktúmom bin Mohammedom bin Rášidom Al Maktúmom.

Bohatá kultúra a krásna príroda

„Slovensko má bohatú kultúru, má krásnu prírodu, ale má aj úžasné úspechy z hľadiska inovácií a technológií,“ povedal Heger. Na otváraní slovenského pavilónu sa zúčastnila aj štátna ministerka SAE pre medzinárodnú spoluprácu a generálna riaditeľka EXPO 2020 Reem Al Hashimi. Slovenskú expozíciu navštívila ako prvú.

V posledný deň návštevy Dubaja rokoval slovenský premiér a šejk Maktúm bin Mohammed bin Rášid Al Maktúm o možnosti prehĺbenia vzájomnej spolupráce v oblasti obchodu, investícií, vedy, techniky, výskumu a inovácií, zdravotníctva, cestovného ruchu či kultúry.

Na boji proti klimatickým zmenám sa zhodujú

Obaja potvrdili potrebu plniť medzinárodné ciele v boji proti klimatickým zmenám v zmysle Parížskej dohody.

V tejto súvislosti sú obe strany pripravené posilniť spoluprácu v oblasti obnoviteľných zdrojov energie. Priestor na spoluprácu vidia obaja aj v medicínskej oblasti, či už ide o výskum a vývoj, alebo o posilňovanie väzieb, napríklad medzi nemocnicami či lekárskymi fakultami.

Viac k témam: Expo Dubaj 2020, obchodné vzťahy, Pracovné príležitosti
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko má svetu čo ponúknuť, pavilón na EXPO v Dubaji je cestou k novým obchodným kontaktom © SITA Všetky práva vyhradené.